6
Jan

005. APOCALIPS: Incalzirea globala

   Scris de: Dan   in

Evenimentul Zilei, 14 iunie 2007: “Febra planetei va praji România” – Catalin BALAN

Incalzirea globala ne prinde total nepregatiti: doar 29% din energia folosita la noi este produsa din resursele regenerabile.

Desi tara noastra a preluat obligatiile care ii revin din directivele europene privind reducerea gazelor cu efect de sera (cu 8a pana in 2012 si cu 20% pana in 2020 comparativ cu 1990), nu are un cadru legal care sa stimuleze initiativa privata in acest domeniu prin reglementari fiscale, spune un studiu al Institutului European din Romania.

Pe de alta parte, doar energia regenerabila si cea nucleara pot asigura reducerea dependentei de importul de energie care va creste de la 40%, in prezent, la 70% in 2015 daca nu se face nimic, potrivit politicii energetice a Romaniei.

Pe energie solara exista doar cateva proiecte demonstrative, desi potentialul este bun. Nici pe energie eoliana nu exista instalatii mari conectate la retea, iar pentru proiectele hidrologice nu exista mecanisme de stimulare, spune Institutul European.

Conditiile pentru dezvoltarea acestor surse exista, dar fie autoritatile au stabilit doar obiective generale, fie nu sunt reglementari pentru sprijinirea lor. (Cititi articolul

@@

HotNews, 14 iunie 2007: “Raportul Stern: Incalzirea planetei va costa 5-20% din PIB-ul global” – Cristian COVACI

Raportul Stern, una dintre cele mai complexe analize asupra fenomenului de incalzire globala si impactului economic al schimbarilor climatice, a fost prezentat astazi, la Bucuresti, de unul dintre autorii sai. Dimitri Zenghelis, consilier economic al guvernului britanic, a prezentat cateva din datele raportului coordonat de Nicholas Stern, una dintre temele centrale ale raportului constituind-o impactul pe care il va avea incalzirea globala asupra economiei mondiale.
Sumar Raportul Stern
Raportul Stern-volumul I
Raportul Stern-volumul II
Raportul Stern- volumul III
Raportul Stern-volumul IV
Raportul Stern-volumul V
Raportul stern-volumul VI
Raportul Stern-Rezumat

Dimitri Zenghelis a specificat de la bun inceput ca orice incercare de a prezenta date exacte despre efectele incalzirii globale trebuie privita cu suspiciune, intrucat astfel de amanunte nu pot fi reflectate cu acuratete maxima.

Totodata, Zenghelis a declarat ca vocile care lanseaza informatii potrivit carora fenomenul de incalzire globala ar fi un proces natural trebuie tratate cu maxima suspiciune. (Cititi articolul

@@

BBC, 13 iunie 2007: “Robin Barnett atrage atenţia asupra schimbărilor climatice”

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Robin Barnett, declară că schimbările climatice pot avea efecte dezastruoase, dacă nu sunt contracarate.

Reproducem, mai jos, fragmente din [n.n.] textul discursului domnului Barnett, rostit la conferinţa “Impactul economic al schimbărilor climatice”.

“Doamnelor şi domnilor,

Sunt încântat să mă aflu astăzi aici să vorbesc despre un subiect atât de important.

Până nu demult, schimbările climatice erau de interes doar pentru miniştrii de mediu şi pentru Discovery Channel.

Astăzi este un subiect discutat frecvent şi intens de şefii de stat şi de guvern, dar şi de miniştrii de externe, de apărare, de finanţe şi comerţ.

Aceasta, pentru că au realizat că schimbările climatice reprezintă mai mult decât un aspect de mediu.

De asemenea, şi-au dat seama că acţiunea nu este un lux pentru momentul când celelalte priorităţi au fost atinse, ci un imperativ care să stea la baza tuturor priorităţilor.

Ne aflăm astăzi în pragul unei noi revoluţii industriale: o schimbare de structură fundamentală a economiei globale.

Modelul tradiţional de dezvoltare economică – în care creşterea PIB-ului (Produsului Intern Brut) merge în paralel cu un consum de energie şi cu emisii de carbon în creştere – este pe ducă.

Nu putem continua în această direcţie.

Este ne-sustenabil din punct de vedere energetic şi al securităţii climatice.

Pe măsură ce pompăm emisii de carbon în atmosferă, accelerăm schimbările climatice.

Aceasta nu este o problemă de mediu care să îi îngrijoreze doar pe specialiştii în domeniu.

Schimbările climatice au consecinţe care ţin de însăşi existenţa umană.

Consecinţe precum inundaţii, foamete şi boli care duc la migraţii pe scară largă în zone unde există deja tensiuni.

Consecinţe cum ar fi seceta şi modificările în culturile agricole care generează concurenţă mai mare pentru alimente, apă şi energie în regiunile unde resursele sunt deja rare.

Destabilizare economică, aşa cum prognozează şi Raportul Stern, la o scară nemaiîntâlnită de la al doilea Război Mondial.

Din păcate, şi voi aţi putut vedea efectele schimbărilor climatice în România, cu inundaţiile şi seceta din ultimii ani.

În plus faţă de dovezile tot mai numeroase la faţa locului, avem Raportul Stern publicat la sfârşitul lui 2006.

Acest studiu are un rol crucial pentru a convinge statele dezvoltate şi în dezvoltare despre un aspect: în timp ce ne-am putea permite costurile legate de combaterea schimbărilor climatice acum, consecinţele economice ale non-acţiunii ar fi aproape catastrofice.

Deci, care ar trebui să fie reacţia noastră?

Trebuie să punem bazele unui nou model economic.

Unul care foloseşte energia mai eficient şi decuplează creşterea economică de emisiile de carbon. Un model care utilizează mai bine toate resursele. (Cititi tot discursul

@@

Evenimentul Zilei, 4 iunie 2007: “Incalzirea globala – Zâmbiti, dar faceti ceva!”

Incalzirea globala a ajuns, din gurile celor mai mari ecologisti, pana in cea a presedintelui celui mai poluant stat din lume: Statele Unite. Statele impun reguli stricte marilor companii pentru reducerea poluarii, dar prima instanta care trebuie educata in acest sens este individul. (Cititi articolul

@@

Adevarul, 3 iunie 2007: “Secetă pînă în octombrie în sud şi sud-est”

Prognoza meteorologică arată menţinerea deficitului de apă din sol pe întreg teritoriul ţării, până în luna octombrie, cele mai afectate suprafeţe fiind zonele din sud, sud-est şi est, unde necesarul de apă se va situa cu 35% sub limitele normale, au declarat reprezentanţii ANM. (Cititi articolul) 

@@

Evenimentul Zilei, 1 iunie 2007: “Regim pentru salvarea planetei”

Dupa cruciada impotriva grasimilor sau a dulciurilor, in California este la mare moda acum un regim alimentar care isi propune sa lupte impotriva incalzirii globale.

Oamenii trebuie sa manance mai putina carne daca le pasa de viitorul planetei, afirma creatorii noii diete, citand un raport ONU potrivit caruia vitele ar fi responsabile de producerea a 18% din emisiile de gaze cu efect de sera. (Cititi articolul) 

@@

Gardianul, 29 mai 2007: “Încălzirea globală influenţează migraţia ţestoaselor

Ecologiştii din Italia se tem că schimbările de climă influenţează migraţia broaştelor ţestoase. Temperatura mării Ligurice, din nord-estul Italiei, este mult mai mare în acest an, după ce peninsula a traversat cea mai călduroasă iarnă din ultimele două secole. (Cititi articolul)

@@

Adevarul, 21 februarie 2007: “Lupta cu schimbarea climei se duce prin buletinul meteo” – un articol semnat de Ana-Maria VIERU

Uniunea Europeană şi-a găsit noi parteneri în campania împotriva încălzirii globale: prezentatorii meteo. Circa 50 dintre ei au fost invitaţi recent la Bruxelles, unde li s-a recomandat ca în timpul emisiunilor să furnizeze telespectatorilor idei practice, precum stingerea luminilor, reciclarea gunoiului, izolarea locuinţelor sau instalarea de becuri economice. (Cititi articolul

@@

Jurnalul National, 24 ianuarie 2007: “Cum se topeste Groenlanda” – un articol semnat de Andrei BALOI

Schimbarile climatice si incalzirea globala afecteaza ireversibil si Groenlanda. Calota de gheata care acopera insula se topeste mai repede decat se asteptau specialistii.

Luna aceasta, in locul temperaturilor obisnuite, respectiv de –30 de grade Celsius, minima a coborat rareori sub –2 grade Celsius. O echipa de cercetatori incearca sa determine cum se topeste exact Groenlanda. (Cititi articolul

@@

Gândul, 7 ianuarie 2007 (stire Mediafax): “Bilantul realizat de Organizatia Meteorologica Mondiala confirma tendinta de incalzire globala”

Bilantul pe anul 2006 realizat de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) conforma tendinta de incalzire a planetei, a declarat secretarul general al acestei organizatii Michel Jarraud, transmite AFP.

Peste 45 de grade Celsius la Sydney, in prima zi a anului si scaderea banchizei arctice cu 60.000 de kmp sunt doar doua dintre ingrijoratoarele fenomene expuse in acest bilant anual realizat de OMM. (Cititi articolul)

@@

BBC, 6 ianuarie 2007: “Schimbarile climatice pot readuce boli precum malaria.”

Potrivit unui nou raport, intocmit de o organizatie de mediu italiana – Legambiente – in ultimul an s-au descoperit in regiuni din sudul Italiei boli specifice mai degraba Africii.

Raportul vorbeste si despre modificarile dramatice in biodiversitate, in special in regiunile mai calde din zona marii Mediterane. Cazuri izolate dar relevante

Raportul trebuie pus in perspectiva. Nu vorbim despre o epidemie majora de boli noi in Europa, ci despre cazuri izolate care au fost descoperite. Acestea sunt insa importante pentru ca reprezinta dovezi tangibile ca, in special in sudul Europei, clima se modifica. (Cititi articolul)

(Fragmentele au fost preluate din sursele mentionate mai sus, cu respectarea prevederilor Comunicatului CRP privind protejarea dreptului la proprietate intelectuala. Copyright-ul pentru imagini este mentionat distinct.)