21
Nov

002. EDITIE SPECIALA: 2007 ~ Anul Mircea Eliade

   Scris de: Dan   in

(Editie speciala ingrijita de Dan Costinas.) 

Geko’s Attic, 14 iunie 2007 – “2007: Anul Mircea Eliade”

1. Homo Universalis

“Câmpul Românesc”, Hamilton, CANADA

2. Luna si mistica lunara

Astfel intalnim ansamblul Luna- Ploaie- Fertilitate- Femeie- Sarpe- Moarte- Regenerare periodica, dar, uneori avem de-a face numai cu ansamblurile partiale Sarpe- femeie- fecunditate, sau Sarpe- ploaie- fecunditate, sau, inca, Femeie- sarpe -magie etc. O intreaga mitologie se constitue in jurul acestor “centre” secundare, impingand in umbra, pentru cel neavertizat, ansamblul original, care se gaseste totusi implicat pana si in cel mai minuscul fragment. De pilda, in binomul sarpe- apa sau ploaie, supunerea acestor doua realitati Lunii nu este intotdeauna evidenta.

Nenumarate legende si mituri ne prezinta Serpi sau Dragoni controland norii, locuind in balti si alimentand lumea cu apa. Legatura serpilor cu izvoarele si cursurile de apa s-a pastrat chiar in credintele populare europene. [ … ]

– Mircea Eliade, “Tratat de Istoria Religiilor”

3. HUMANITAS: 19 trandafiri

In ultimul lui volum de povestiri, aparut in 1980, arta lui Mircea Eliade atinge o esentializare pe care prozatorul a cautat-o in scrierile sale literare dintotdeauna. Dincolo de intamplari, dincolo chiar de nostalgia evocarii, o tema prezenta in multe din prozele sale fantastice dobandeste acum o pondere covarsitoare: semnificatia actului creator.

Personajele nu mai sunt oamenii obisnuiti de altadata, incercati de intamplari enigmatice si pline de semnificatii, ci scriitori, artisti sau matematicieni pe cale sa descopere o taina esentiala pentru ei si pentru omenire. Ele par sa nu mai cunoasca nici o alta framantare in afara de patrunderea misterului care se reveleaza prin intermediul destinului ce le-a fost rezervat.

Discutiile lor pasionate revin obsedant asupra cate unui amanunt, banal in aparenta – o vorba auzita candva si apoi ingropata in uitare sau o intamplare fara nici un ecou in viata imediata –, care revine in miezul cel mai fierbinte al memoriei dovedindu-se inzestrat cu consecinte cosmice.

– Mircea Eliade, “19 trandafiri”

4. Uniforme de General

“Dar pentru ca am jurat, nu le pot spune asa cum mi-au fost spuse mie cu limba de moarte, ci le destainuiesc în parabole si legende, în anecdote si imagini. De când s-a prapadit Generaleasa, eu nu fac altceva, nu pot face altceva decât sa va spun, dar voalate ca într’o oglinda veche, cum a fost oglinda noastra, nu pot face altceva decât sa vorbesc, în imagini si parabole, de taina care mi a fost încredintata. Si nu numai voua, familiei si prietenilor ci si celor pe care îi întâlnesc din întâmplare. Sunt uneori ispitit sa opresc oamenii pe strada, evident, nu pe oricine, dar anumiti oameni în care mi se pare ca ghicesc un anumit semn. În sfîrsit, asta e alta poveste. Dar, Luchian, eu numai despre asta vorbesc! Daca n’as fi vorbit, mi’as fi pierdut mintile!”

– Mircea Eliade, “Uniforme de General” – nuvelă, 1971

5. “Youth Without Youth” (2007)

Regia:
Francis Ford Coppola
În rolurile principale:
Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz,
André Hennicke, Marcel Iureş,
Adrian Pintea, Florin Piersic Jr.
Sinopsis:
Film inspirat din nuvela “Tinereţe fără bătrâneţe”
de Mircea Eliade.

6. Prăjituri şi fructe, ceai cu lapte sau nuci de cocos bine curăţite

“Când rămâneam singur, râzând de tot ceea ce
îmi apărea straniu şi neînţeles,
primeam la fiecare ceas prăjituri şi fructe,
ceai cu lapte sau nuci de cocos bine curăţite.
Mi le aducea un servitor, cu bustul descoperit şi păros,
singurul cu care puteam schimba câteva cuvinte în hindustani.”

– Mircea Eliade, “Maitreyi”

7. Perpetuitate

“Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi.”

– Mircea Eliade, “Noaptea de Sânziene” 

8. Verba docent

“Absolutul nu se gustă de două ori.”

– Mircea Eliade, “Biblioteca maharajahului”

9. Dragostea nu moare

Imagine: “Maitreyi” © 2002 Anca Sandu
Sursa: Absolutearts.com

(Articolele 1-9 au fost preluate din Geko’s Attic, 14 iunie 2007 cu acordul administratorului revistei.) 

 

@@Arhiva paginii “EDITIE SPECIALA”@@

Gândul, 29 ianuarie 2007 – “Piata de carte din România, inca departe de Europa”, un articol semnat de R.J.:

Peste jumatate din cifra de afaceri in domeniul editorial este realizata in Bucuresti.

Piata de carte din Romania se afla intr-o crestere constanta in ultimii ani. Marile edituri de la noi raporteaza cresteri anuale ale cifrei de afaceri de peste 20%. Suma totala a vanzarilor de carte estimata pentru 2006 depaseste 50 de milioane de Euro. Pare mult, insa situatia este relativ modesta in comparatie cu tarile din Uniunea Europeana. Spre exemplu, cifra de afaceri atinsa intr-o singura saptamana de editurile din Marea Britanie este de 63 de milioane de lire sterline – mai mare decat aceea a Romaniei dintr-un an intreg. (Cititi articolul)

(Fragmentul a fost preluat din cotidianul Gândul, cu respectarea prevederilor Comunicatului CRP privind protejarea drepturilor intelectuale.)