15
Nov

Astazi incepe Postul Craciunului

   Posted by: Dan   in Ultima ora

Acest post care inchipuie ajunarea de 40 de zile a lui Moise, pe Muntele Sinai, in asteptarea primirii Tablelor Legii, precum si ajunarile patriarhilor Legii Vechi (Avraam, Isaac si Iacob), este randuit de Biserica Ortodoxa pentru ca se cuvine sa fie asteptata cu post si rugaciune venirea lui Mesia, nascut din Sfanta Fecioara Maria.


Postul Craciunului are 40 de zile, el incepand pe data de 15 noiembrie si incheindu-se cu data de 24 decembrie ca ultima zi de post. Daca ziua de 14 noiembrie – cand se lasa sec pentru Postul Craciunului – este miercuri sau vineri, atunci postul incepe chiar pe 14 noiembrie, iar sec se lasa pe 13 noiembrie. Asa este si cazul anul acesta, cand – pentru ca ziua de 14 noiembrie cade vinerea – lasam sec pe 13 si incepem postul Craciunului pe 14 noiembrie.
1) Din punctul de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, avand multe “dezlegari” la peste, ulei si vin. Astfel, se mananca peste si preparate din peste:
– in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv;
– pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului;
– in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa: 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei); 4 decembrie (Sf. Varvara); 5 decembrie (Sf. Sava); 6 decembrie (Sf. Nicolae); 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria); 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul); 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul) – daca aceste sarbatori cad martea sau joia;
– in orice zi din post, daca in acea zi avem hramul bisericii din parohia noastra.
2) Din punctul de vedere al postului sufletesc, insa, cerintele sunt la fel ca in oricare alta zi de post.
Putem concluziona ca Postul Craciunului este un post de bucate mai usor, imbinat cu un riguros post de pacate, totul in folosul cresterii noastre spirituale.

This entry was posted on Wednesday, November 15th, 2006 at 10:33 pm and is filed under Ultima ora. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

carmen
 1 

daca postul incepe din 14 noiembrie, din data de 14 noiembrie nu mai ai voie sa concepi copii? este adevarat?

November 4th, 2010 at 9:41 am
 2 

Vorbind despre Post, Canoanele tuturor Bisericilor Crestine recomanda abstinenta sexuala.

November 4th, 2010 at 9:55 am