29
Dec

¿Habla Globish?

   Posted by: Dan   in Galaxia "Diaspora"

Februarie spaniolPeste cateva saptamani se implineste un an de cand viata si ale ei meandre ale concretului m-au azvârlit – pentru un rastimp nedeterminat, dar oricum vremelnic – pe coasta de est a Peninsulei Iberice.
Acum imi amintesc cu placere de o alta (prima, de altfel) experienta spaniola, petrecuta cu aproape cinci ani in urma: Am venit aici optimist, carând in bagaj engleza traditionala a românului care se respecta, alaturi de o bruma de italiana si putina germana; nici suedeza ori portugheza nu-mi erau total straine. Atât cât sa ma descurc onorabil in orice punct cardinal al Europei Unite. Daca nu-i una, e cealalta, si tot comunicam cumva, cel putin dupa modelul “Me Tarzan, you Jane!”; important este sa transmiti mesajul si sa intelegi raspunsul celuilalt. Capisci?
Atunci am fost deosebit de surprins sa constat ca fara câteva minime cunostinte de castiliana (cel putin) eram cam legat de mâini si de picioare cu toate uneltele mele din bagaj.

Astazi, dupa unsprezece luni si aproape jumatate, sunt din nou surprins. Am intalnit (la propriu!) mii de români, aflati de mai mult sau de mai putin timp in Spania, oameni care au beneficiat de-a lungul vietii de foarte diferite grade de instructie. Toti, invariabil, inteleg limba localnicilor si aproape toti vorbesc – cel putin castiliana – de la acceptabil in sus. Mult prea multi au cam uitat sa vorbeasca româneste, dar asta e alta poveste. Acum vreau doar sa omagiez talentul congenital al românilor de a invata rapid si de a vorbi usor limbi straine. Spaniolii se crucesc si azi cand aud români vorbind valenciana, catalana sau alt dialect.

Mai ales dupa 1 ianuarie 2007, românii au impânzit lumea larga si mai ales Europa. Dupa modelul valenciano-catalan, mi-i inchipui pe compatriotii nostri uimindu-si vecinii localnici de cât de bine vorbesc euskara, sarda, provensala, valona, sileziana, bretona, flamanda, irlandeza, finlandeza, norvegiana, galeza, letona, maghiara, faroeza, afrikaans, malteza si multe alte limbi din zari pe unde s-au pripasit românii.

This entry was posted on Monday, December 29th, 2008 at 03:34 and is filed under Galaxia "Diaspora". You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.