27
May

Nimic despre politica, totul despre alegeri

   Posted by: Dan   in Punctul pe Y

“I would rather trust a woman’s instinct than a man’s reason.” ~ Stanley Baldwin

Ce-ti veni — ma vor intreba, negresit, multi dintre cei care inca nu s-au plictisit sa-mi citeasca ineptiile cotidiene — sa scrii tocmai despre femei? E simplu: fiindca imi sunt dragi.
Cei care ma cunosc personal stiu deja, iar celorlalti le spun cu aceasta ocazie: nu sunt vreun adept infocat al feminismului, dar nici misogin nu sunt. Ma consider a fi un cetatean oarecare, nici mai gras si nici mai slab, care tânjeste doar dupa mai multa normalitate si militeaza pentru consolidarea unei clase mijlocii care sa indeplineasca doua conditii: sa fie decenta si totodata sanatoasa.

De vreo jumatate de mileniu incoace ne-am cam edificat asupra felului in care au fost conduse cetatile, ceva mai târziu provinciile, apoi România mare de catre barbati. Mai pe toti i-a cam durut in p… de problemele reale ale norodului. Si atunci, m-am gândit eu, n-ar fi ceva mai bine pentru natiune daca ar fi condusa de cineva care nu are un astfel de loc notoriu unde sa-l doara? O femeie, de pilda.

De-a lungul istoriei planetei, incepând cu Eva (cea care a cârmuit comunitatea lui Adam) si pâna la Monica Lewinski (administratoarea lui Little Bill), zeci de celebre femei-bomba au decis soarta a multor milioane de barbati: Elena din Troia, Nefertiti, Cleopatra, Lucretia Borgia, Ioana d’Arc, Anita Garibaldi, Rosa Luxemburg, Mata Hari, Eva Peron — ca sa amintesc doar câteva din cele mai cunoscute. Si fara a le pomeni deloc pe cele din umbra marilor Barbati de stat.
Alte exemple din istoria foarte recenta a unor tari care nu o duc rau deloc, desi au avut sau inca au la conducere doamne: Canada, Finlanda, Franta (pâna in 1992), Germania, Irlanda, Malta, Noua Zeelanda, Norvegia (Prim-ministru pâna in 1996), Coreea de Sud, Elvetia, si chiar Marea Britanie (Margaret Thatcher pâna in 1990). Ma opresc aici, desi lista nu e nici la jumatate.

Desi sunt convins ca in România secolului de gratie XXI este putin probabil sa fie aleasa o femeie in fruntea tarii, ori macar sa fie numita in fruntea guvernului, va propun — totusi — un exercitiu de imaginatie electorala libera: Pe cine ati vota, si de ce, dintre româncele noastre mai mult ori mai putin notorii azi? Ma abtin de la a propune vreun nume tocmai pentru a va lasa fantezia sa zburde cât mai liber.

“Prefer sa ma incred in instinctul unei femei decât in ratiunea unui barbat.” Si nu inventez eu roata acum, repet doar cuvintele lui Stanley Baldwin, un conservator(!) englez din secolul trecut.

This entry was posted on Wednesday, May 27th, 2009 at 12:13 am and is filed under Punctul pe Y. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One comment

nusa
 1 

Cred ca ar trebui sa ne imaginam in felul urmator: sa inchidem ochii si sa vizualizam: capul care conduce, barbatul si instinctul care il misca…
(de ce credeti ca numai barbatii au un loc notorial?) 🙂

May 29th, 2009 at 3:44 pm