«Istoria este un poem ciclic, scris de către timp, despre memoriile Omului.» ~ Percy Bysshe Shelley
Cu siguranţă o parte din cititori, văzând că invitatul este istoric şi arheolog şi l-au imaginat ca fiind un individ trecut de prima şi chiar de a doua juneţe, cu multe dioptrii, tipul “şoarece de bibliotecă” cu care nu poţi discuta altceva decât despre mumii, scrierea cuneiformă, artifacte şi – în cel mai bun caz – despre sciţii agatârşi. Evident, dialogul purtat exclusiv în sanscrita veche.
Am să-i dezamăgesc pe cei care se aşteptau la aşa ceva. După cum se vede şi în imagine, avem de-a face cu un tânăr de aproape doi metri, foarte bine ancorat în realităţile secolului XXI, dublat de un visător îndrăgostit până peste vârfurile urechilor. Sentimentul răzbate cu vigoare din orice propoziţie ori vers consemnate aproape zilnic în blogul personal!
Cristian Dima, 27 de ani, licenţiat al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în prezent doctorand (anul 3) în istorie antică cu tema “Cetatea dacică” la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, conducător ştiinţific: prof.univ.dr. Ioan Glodariu.
Impresionantă carte de vizită!
* Călător în lumea viselor frumoase, titlul interviului, este şi primul vers din poemul “Călător” al lui Cristian Dima:
Toiagul mi-am pierdut şi-am rătăcit…
Ca de obicei, am formulat puţine întrebări, neconvenţionale şi (aparent) haotice. Singurul scop urmărit este acela de a vă invita pe dvs., cititorii, să continuaţi interviul prin intermediul secţiunii de comentarii, să aflaţi tot ceea ce v-ar putea interesa despre pasiunile, persoana şi personalitatea tânărului Cristian.
1. Ardelean 300%: născut în Topliţa (jud. Harghita), domiciliat în Alba-Iulia şi locuitor al municipiului Cluj-Napoca. E un avantaj sau dimpotrivă să fii transilvănean?
Cristian Dima: Nu ştiu dacă este un avantaj, dar în mod sigur nu este un dezavantaj. Evoluţia Transilvaniei a avut un alt curs decât cea a Moldovei sau a Ţării Româneşti, iar aportul ungurilor şi mai ales al austriecilor nu poate fi trecut cu vederea, în ciuda oricăror perspective naţionaliste. Trebuie apreciat ce e bun şi judecată în mod corect influenţa istoriei în mentalitatea oamenilor. Sunt ardelean şi sunt mândru de asta. Sunt născut în zona secuimii şi am prieteni atât secui cât şi unguri. Totodată şi saşi.
2. Cum şi când ai ales Istoria? Ori ea te-a ales pe tine?
C.D.: În alegerea istoriei, un rol important l-au avut profesorii mei. În primul rând domnul Hirişcău, în şcoala generală din Topliţa, care a sădit cu o măiestrie de invidiat sămânţa numită „Istorie“. Pasiunea a încolţit însă mai târziu, la liceu în Alba Iulia, alături de Daniela Cetean, o femeie excepţională de la care am învăţat multe, nu doar istorie. Îmi scria odată, în albumul de absolvire: „Elevul Dima dintr-a şaptea. Aşa te alintam eu la orele de istorie. Sper că ai învăţat ceva şi de la omul Daniela Cetean şi nu doar de la profesorul Daniela Cetean.“ Şi am învăţat. Chiar dacă am fost îndrumat spre alte profile, până la urmă am ajuns să fiu student la Alba Iulia, la secţia de arheologie.
3. Eu nu am auzit de vreun alt istoric care să cânte la chitară sau să scrie poezii romantice. Mai există şi alţii?
C.D.: Istoria este un domeniu umanist prin excelenţă, ori nu poţi să faci aşa ceva dacă nu simţi ca atare. Cunosc arheologi care scriu versuri, dar poate nu au avut încă curajul de a le publica. În ceea ce priveşte chitara, pe un şantier arheologic ar trebui să fie nelipsită. Seara, în faţa focului, lângă o pălincă merge şi o cântare.
4. Undeva nu foarte departe de staţiunea balneară Geoagiu-Băi se află un şantier arheologic unde se dezveleşte, încet-încet, o cetate dacică… Ştiu că faci parte din echipa de cercetători; ce speraţi să scoateţi la lumină şi care ar fi cea mai mare descoperire pentru tine ca istoric?
C.D.: Şantierul arheologic de la Ardeu (com. Balşa, jud. Hunedoara) este un sit foarte important. Sunt legat de aceste locuri deoarece acolo, în 2003, am avut plăcerea de a mă întâlni cu arheologia. E primul meu şantier, prima mea experienţă, iar prima dragoste nu se uită niciodată.
În primul rând, la Ardeu vrem să înţelegem cum se desfăşura viaţa acolo, cine erau locuitorii şi cu ce se ocupau. Arheologia are menirea de a reîntregi un moment anume din istoria omenirii. E, dacă vrei, ca un puzzle. Până acum am descoperit două locuinţe şi un atelier în care se confecţionau piese din bronz şi fier, dar şi din os sau corn. Era un artizan şi lucra pentru nobil şi pentru apropiaţii lui. Următoarea ţintă pe care o avem la Ardeu este cercetarea turnului locuinţă, care se află pe înălţimea maximă a cetăţii. Acolo locuiau nobilul şi familia acestuia. În viitor, când cercetarea complexelor de pe cetăţuie se va finaliza sau în paralel cu aceasta, ne propunem să ne ocupăm şi de restaurare. Pentru mine, cea mai mare descoperire nu e reprezentată prin obiectele de inventar. Chiar şi o casă obişnuită – care nu are piese excepţionale, ci doar de ceramică – este o descoperire importantă. Personal m-aş bucura foarte mult dacă publicul larg, nu numai specialiştii, ar cunoaşte cât mai multe detalii despre această cetăţuie!
5. Herodot sau Tucidide? (Adică e bine să pornim de la un trecut mitologic, incert, sau trebuie să ne bazăm exclusiv pe izvoare palpabile şi pe experienţa proprie?)
C.D.: Am învăţat în facultate şi mai apoi la masterat că lucrurile trebuie privite cu un anumit simţ critic. Desigur, istoriografia antică are o foarte mare importanţă, dar cu toate acestea, autorii de atunci, la fel ca cei de astăzi de altfel, au fost subiectivi. Sunt celebre cazurile în care scrisul istoric vechi a fost doar un „instrumentum regni” plin de neadevăruri, mai multe sau mai puţine. Farmecul arheologiei este că poţi corela un izvor literar antic cu ceea ce găseşti în săpătură. Doar aşa poţi face cu adevărat istorie.
6. Eşti autor de proză şi de poezie. Literatura te ajută în meserie sau viceversa (pentru că eşti istoric îţi este mai uşor să scrii)?
C.D.: Mai degrabă faptul că m-am format profesional ca istoric mă ajută să scriu. Totuşi, faptul că scriu literatură cred că mă ajută în dezvoltarea unui stil personal, care, probabil, îmi va fi de folos în viitor, la scrierea unor articole de specialitate sau la cele dedicate publicului larg. Am chiar pe blog o secţiune unde scriu despre cetăţuia de la Ardeu. În plus, am în vedere realizarea unui nou text care să vorbească despre o poveste de dragoste petrecută în antichitate.
7. “Drum spre devenire” şi “Grădina labirint” două texte la care lucrezi în paralel; intenţionezi să le publici cândva?
C.D.: Este un vis al meu, care s-a născut înaintea blogului, acela legat de publicarea unei cărţi. Desigur, mă refer la “Drum spre devenire” pentru că “Grădina Labirint” a căpătat viaţă chiar pe blog. De visat era simplu, mai greu însă cu scrisul până când am început acest proiect, ambiţionat de unul dintre prietenii mei de suflet, Teo Negură, care mă şi susţine în continuare. Sper să reuşesc să le public pe amândouă, este o dorinţă vie şi un vis spre care alerg.
8. Citeşti mult?
C.D.: Nu suficient de mult pe cât mi-aş dori. Timpul liber şi drumurile spre casă, la părinţi, le ocup cu lectura, dar este atât de puţin!
9. În cazul tău este dificil de trasat o linie de demarcaţie între meserie şi pasiune; cum reuşeşti să le “împaci” pe toate?
C.D.: În momentul de faţă nu am cum să trasez o linie de demarcaţie. Lucrez ca arheolog într-o instituţie muzeală, iar arheologia este pasiunea mea. Dacă nu aş mai lucra în arheologie atunci ar fi foarte greu să îmi împac meseria cu pasiunea şi, la cum evoluează lucrurile, e foarte probabil să se şi întâmple aşa ceva. Cu siguranţă voi găsi o cale prin care să fiu mulţumit.
10. Dacă mâine ţi s-ar oferi posibilitatea să alegi un şantier arheologic din următoarele: Troia (Anatolia), Valea regilor (Egipt), Latium (Lazio, Roma), Chang Jiang (China) sau Urubamba (în regiunea Machu Picchu), care ar fi acesta?
C.D.: Din ecuaţia asta voi elimina cu lejeritate Egiptul, China sau Machu Picchu, nu că ar fi neinteresante pentru mine, ci doar pentru că nici unul din aceste situri nu m-ar ajuta în activitatea prezentă. Aşa că mai degrabă aş merge la Troia, pentru că e zona din care vin cele mai multe elemente ce au influenţat civilizaţia din arcul intracarpatic. Desigur că şi Latium mi-ar surâde, deoarece domeniul meu de cercetare este axat pe această perioadă, a antichităţii clasice dacice şi romane. Dacă ar fi să adaug în lista ta alte situri aş pune LaTène, Xanten sau Carnuntum.
———————————-
* Aşa cum se obişnuieşte în interviurile din Zia®ul de la 5, îţi las ultimul cuvânt:
C.D.: Sper să nu fie chiar ultimul cuvânt al meu în cadrul acestui interviu. Îţi mulţumesc nespus de mult, Dan, pentru iniţiativa ta. Citesc Zia®ul de la 5 pe nerăsuflate, aşa cum ziceam de pisicile acelea şi îmi place ce găsesc aici. Atât proza arhiscurtă, poemele de joi sau plimbările culturale şi istorice prin timp şi spaţiu. O adevărată oază de informaţii şi linişte. Aştept întrebările celor care vor citi acest interviu şi trebuie să îi rog să fie blânzi cu mine. Mulţumesc.
25 comments so far