Cotidianul, 21 februarie 2007 – un articol semnat de Alina Purcaru:

Ce trebuie sa faca un scriitor tinar ca sa fie publicat? Cine il ajuta: talentul, relatiile, subiectul sau editura? Raspund scriitorii si editorii care au spart gheata.

E suficient sa scrii bine ca sa fii publicat? Realist, Radu Paraschivescu crede ca ar fi suficient daca am trai intr-o lume ideala: „Cum insa Romania lui 2007 e departe de perfectiune, scriitorului ii mai trebuie si alte lucruri in afara talentului“. Care? Desi recunoaste ca suna urit, Paraschivescu nu ezita: „Arta de a-si vinde produsul“. La Polirom, sustine Lucian Dan Teodorovici, coordonatorul colectiei Ego.Proza, talentul e suficient: „Am publicat numerosi tineri prozatori, unii aproape necunoscuti la acel moment, care n-au facut altceva decit sa-si trimita manuscrisele la editura si sa astepte raspunsul nostru“. Filip Florian e la rindul lui convins de acelasi lucru. Prozatorul recunoaste ca, in urma cu trei ani, talentul n-ar fi fost de ajuns. Dar dupa succesul colectiei Ego.Proza, scriitorul observa un exces in sens invers: „Editurile se deschid excesiv fata de oferta care e acum pe piata“. „Daca esti etichetat de scriitor tinar, publici fara probleme“, zice si Schiop, care constata ca „valul mesianic al credintei in Tinerii care Gindesc Altfel nu s-a consumat“.

Lucrurile pot sta si altfel, explica Radu Paraschivescu: „De obicei, argumentele criticului coincid destul de rar cu ale editorului. Primul se axeaza pe stil, pe originalitate sau pe tehnicile narative, pe cind al doilea se gindeste (nu invariabil, dar destul de des) la succes, vandabilitate si potential de promovare“. La Humanitas, procedura e foarte simpla: exista un editor care filtreaza ce merita, iar propunerile sint apoi citite de un al doilea: „Nu are nimeni pretentia ca scaneaza totul cu un ochi de vultur“, admite Radu Paraschivescu. (Cititi articolul)

(Fragmentul a fost preluat din Cotidianul, cu respectarea prevederilor Comunicatului CRP privind protejarea drepturilor intelectuale.)

This entry was posted on Tuesday, February 20th, 2007 at 22:21 and is filed under Cartea de lânga noi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.