Comunicat de presa: 

– 9 mai 2007 –

Transcrierea declaraţiei de presă a secretarului general al Guvernului, domnul Ilie Bolojan, la briefing-ul şedinţei de Guvern din data de 09.05.2007.

În ce constă de fapt acest memorandum. În primul rând în definirea unor politici generale care să stabilească modul în care cetăţenii să beneficieze de serviciile publice, bazat pe două elemente: obligaţia serviciilor publice ale statului de a asigura accesul tuturor cetăţenilor la servicii echitabile şi transparente şi dreptul cetăţenilor la o primire de calitate şi la asumarea unor angajamente pentru o servire mai bună.
Le-am definit sub forma a cinci angajamente: primire atentă şi politicoasă, răspuns clar la cerere într-un interval prestabilit, răspuns prompt la reclamaţii, servirea publicului fără cozi la ghişee şi faptul că în serviciile publice nu se primesc atenţii. Aceste angajamente sunt dublate de o serie de date punctuale pentru câteva servicii publice urmând ca într-o etapă ulterioară să facem o analiză de extindere a acestui proiect. Deja am luat nişte angajamente privind implementarea acestor decizii în toată ţara, pentru că sunt unele judeţe în care deja funcţionează. O să vă citesc care sunt serviciile, termenul de implementare şi în câte ore se vor elibera. Eliberarea paşapoartelor în regim de urgenţă, la jumătatea acestei luni, în două ore. Eliberarea paşapoartelor în regim normal în toată ţara, în şapte zile, la jumătatea acestei luni. Eliberarea permiselor de conducere în termen de două ore începând cu 1 iunie 2007.

Eliberarea certificatelor de înmatriculare în termen de două ore începând cu 1 iunie 2007. Eliberarea numerelor de înmatriculare, inclusiv cele preferenţiale, în două ore, începând cu 1 iunie 2007. Eliberarea numerelor de înmatriculare preferenţiale care sunt în număr de 20-30%, pe 1 ianuarie 2008, în toate judeţele ţării. În cele 15 judeţe în care avem dispozitive de fabricat numerele le putem elibera în două ore. Eliberarea cazierelor, pe loc în toată ţara, începând cu 1 iulie 2008, cu excepţia Municipiului Bucureşti, unde această măsură va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2008 datorită necesităţii informatizării în Bucureşti a serviciului de Cazier. Eliberarea documentelor de la Oficiul Registrului Comerţului, eliberarea se va face pe loc de la data de 1 iunie 2007. Eliberarea cazierelor fiscale, în două ore, de la 1 septembrie 2007.
Urmărim două principii fundamentale: un singur drum la aceste servicii şi o singură dată . În acest sens se vor lua măsuri ca până la sfârşitul acestui an, în aceste servicii publice să concentrăm toate birourile la care un cetăţean trebuie să se adreseze pentru a beneficia de documente. Pentru un cazier astăzi te duci la Poştă, îţi achiziţionezi un timbru, te duci apoi la Trezorerie, achiţi taxa de urgenţă de 50.000 de lei vechi, te duci la serviciul de cazier depui cererea şi mai revii şi ca să-l ridici. Cetăţenii fac patru drumuri pentru un document. Le vom concentra pe toate într-o singură locaţie şi le vom elibera pe loc pentru a reduce costurile administrative ale cetăţenilor.
Secretariatul General al Guvernului şi-a asumat răspunderea pentru implementarea acestor măsuri şi vom face propuneri ministerelor pentru emiterea ordinelor şi tuturor măsurilor necesare în vederea aplicării acestor termene şi acestor procese de lucru.
Sunt dator să vă mai dau o explicaţie. În cursul zilei de mâine, estimez că până la ora 10, veţi primi nota cu privire la analiza modului în care automobilul în care se găsise heroină a intrat în structura Secretariatului General al Guvernului. Vom face un comunicat de presă cu conţinutul acestei note, întrucât ea a fost finalizată astăzi, urmează să fie aprobată.

Vă rog dacă sunt întrebări legate de Memorandum.

Reporter: Vor fi şi controale, sancţiuni, cum veţi reuşi să controlaţi toate aceste acţiuni?
Ilie Bolojan: Am definit care sunt problemele legate de aceste servicii şi am definit de asemenea care sunt măsurile care trebuie luate. Una dintre măsuri cuprinde şi sancţiuni imediate acolo unde aceste reglementări nu sunt respectate. În România s-a întârziat foarte mult un comportament normal al serviciilor publice pentru că o funcţionare proastă aduce avantaje pentru cei din interiorul sistemului şi pentru unii care sunt în funcţii de conducere şi mediau acest sistem prost. În urma acestor măsuri nu vor mai fi niciun fel de avantaje şi va dispărea corupţia din sistem.

Reporter: Credeţi că în câteva luni veţi convinge funcţionarii să nu mai ia pauze când sunt cozi sau să nu mai primească atenţii?
Ilie Bolojan Veţi primi forma scrisă a acestui memorandum, veţi vedea termenele de aplicare, timpul de rezolvare şi puteţi monitoriza dacă se respectă aceste lucruri.

Reporter: Vă rog să-mi spuneţi ce drum va urma acest Memoradum? Se comportă ca un Proiect de lege?
Ilie Bolojan: Au fost definite ministerele, au fost definite direcţiile, oficiile, agenţiile care au atribuţii şi vor fi emise ordine, dispoziţii sau vor fi luate alte măsuri, de tipul unor hotărâri de guvern, pentru a se îndeplini aceste lucruri.
Vă mulţumesc.

(N.R. Memorandumul a fost initiat de catre Secretariatul General al Guvernului.) 

This entry was posted on Wednesday, May 9th, 2007 at 18:19 and is filed under Comunicate de presa. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.