17
May

Mitocani, made by Bucharest

   Posted by: Dan   in Pamflet

Academia Catavencu – Nr. 19, 16-22 mai 2007:

— Eugen ISTODOR

“Cronică de om”

Cu cît sînt mai european, cu atît, în România, sînt dat înapoi printre animale. Ca să nu înnebunesc, voi urla ca lupii despre tot ce mă înconjoară: tîmpiţi, instituţii, bancomate, supermarket-uri, noroaie, rigips-uri, pomi, computerişti, flori, fete şi şuruburi. Supravieţuieşte-mi, cititorule!
Mergi la mall şi vezi răsturnată în fotolii toată mahalaua bucureşteană, toată provincia românească. Javre masculine cu părosul şi ghiulul şi lanţul de WC la vedere. Cutre femeieşti cu ochelari uriaşi pentru piticăria lor, ţanţoşe cu sacoşe în care deja put de vechime lucruşoare abia cumpărate. Avortate în fundul grădinii, lîngă vaci şi găini şi crescute de cîini şi pisici, aceste specimene vin cu toate ambiţiile lor puse în sutiene sau în prohaburi expunîndu-se pe unde pot. Pîrţul unuia este model pentru rîgîitul celuilalt şi le place să discute ore în şir despre venerabila lor constipaţie sau despre cum nu ştiu ce partener de viaţă nu le mai stoarce coşurile de pe piept ca pe vremuri. E o lume a maţelor dată cu Givenchy, îmbrăcată de la Champions, încălţată de la Madonnette. Parada asta de treninguri pe două picioare este o lume fără oglindă în poşetă sau acasă, orice ciufuloşenie este la modă, orice băgare a degetului în nas face trend-ul. Şi priviţi şi formele feţelor, formele trupurilor… nu există frumos. Nu, există diform înfăşurat în cîrpe turceşti cu etichetă de mare marcă. Urîţenii, boiţi, boccituri de femei, borsete de bărbaţi. Ai vrea să le spui: “Muriiiiiiiiiiţi!”, dar ei au bani, ei au puterea prin firme, ei dau PIB şi TVA la stat. Ei ne vor spune: “Muriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiţi!”.

(Articolul a fost preluat din saptamânalul Academia Catavencu, cu acordul autorului. Zia®ul de la 5 va recomanda sa faceti un tur gratuit al Academiei.)

This entry was posted on Thursday, May 17th, 2007 at 09:03 and is filed under Pamflet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.