22
Jun

Eveniment

   Posted by: Dan   in Eveniment

Monseru’ Zia®ului de la 5 a intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai mare colectie de caricaturi dedicata unei singure personalitati.

250 de portrete ale scriitorului Ion Luca Caragiale, realizate de artisti din peste o suta de tari, au fost expuse la Institutul Cultural Roman din Madrid. Proiectul, lansat in urma cu 5 ani, i-a atras pe spanioli, care stiu acum destul de multe si despre “contemporanul” Caragiale. Totul a inceput cu o invitatie lansata pe Internet, acum cinci ani. Artistii
s-au mobilizat si au luat in serios provocarea de a realiza cele mai reusite portrete ale lui Ion Luca Caragiale. In total, 1.500 de desene. 250 au fost expuse la Madrid. Cei care l-au desenat pe Caragiale in fel si chip au fost atrasi de faptul ca in proiect se implicasera caricaturisti celebri. Caragiale a fost o surpriza placuta pentru spanioli. Unii considera ca opera sa ar trezi aceleasi sentimente daca ar fi prezentata la Madrid.

(Stirea a aparut in Cronica Româna si la Antena 3)

@

“Caragiale încă nu este cunoscut în societatea noastră. Am citit recent în cartea lui Dan C. Mihăescu despre Bucureşti, un capitol Rezistenţa la Caragiale în care se referă la faptul că în perioada în care Caragiale a început să fie jucat, existau oameni delicaţi, “fini, distinşi” care se temeau de bănuiala că ar gusta grosolăniile sau echivocurile lui Caragiale. Pentru ei un autor mediocru precum  Victorien Sardou era considerat un mare dramaturg, iar Caragiale, nu. Asta era atunci. Acum e altfel. Azi îl urăsc pe Caragiale pentru că e inteligent iar ei se tem de inteligenţă. La noi Caragiale este urât pentru că nu se poate suporta inteligenţa. Stadiul actual este unul în care nu mai există nici un fel de toleranţă, nici un fel de admisibilitate faţă de inteligenţă. Este considerată dusmanul principal al excrocilor şi imbecililor…Caragiale nu va fi iubit de către români decât după ce aceştia vor scapa de complexele care le macină sufletul de un secol si jumătate…Caragiale rămâne enorm de antipatizat în societatea românească.”

(Alexandru Paleologu, “Interviu” – România Literară nr.9 din 10-16 martie 2004)

This entry was posted on Friday, June 22nd, 2007 at 08:09 and is filed under Eveniment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.