22
Aug

Déjà vu

   Posted by: Dan   in Invatamânt de trei parale

Conform unei vechi traditii indigene, mereu ne ia prin surprindere câte ceva: ca ninge in ianuarie, ca e seceta in iulie, inundatiile din martie, ori inceperea scolii pe 15 septembrie.
De vreo 17 toamne incoace, cu 1-2-3 saptamâni inainte de prima zi de scoala incepe agitatia mass-mediatica: din totalul de scoli si gradinite, câteva sute nu au aviz de functionare, alte câteva zeci nu au apa curenta sau combustibil pentru incalzire, iar altele sunt partial dezafectate ori darâmate.
Doi-trei directori adjuncti de scoala, aflati intâmplator pe la locul de munca (probabil sa mai dea câte un telefon pe impulsurile Educatiei si Cercetarii), bâiguie scuze neverosimile, total pe lânga subiect.
Pe liderii de sindicat nu-i gasesti nici sa dai cu tunul (se bronzeaza, pesemne, pe alte meridiane); apar doar la negocieri pentru a cere. De dat, nici vorba!
Responsabilii cu sanatatea publica se tin batosi vreo saptamâna, in ruptul capului NU vor autoriza functionarea scolilor care nu indeplinesc conditiile minime… Apoi totul e tacere. Si scolile functioneaza. Iar sanitarii se dau la fund.
De autoritatile locale – carora le revine responsabilitatea intocmirii proiectelor de reabilitare a scolilor si apoi aceea de gestionare a fondurilor – nici nu mai vreau sa amintesc; sunt incapabili sa articuleze o opinie cât de cât inteligibila. (Total pe lânga subiect ma intreb retoric: Oare cine le scrie, din patru in patru ani, discursurile electorale?)

Premierul sustine ca anul acesta au fost alocate fonduri suficiente in vederea pregatirii pentru toamna a scolilor – inca din luna martie – si a cerut ministrului de resort sa identifice situatiile anormale, dar si responsabilii.
Pâna aici suna bine. Din pacate nu se va intâmpla nimic cu cei care din nepasare, din interes ori chiar din neghiobie, nu si-au facut datoria.
In orice tara normala, in atare situatie ministrul ar da cu ei de toti peretii, i-ar zbura din invatamânt, daca e cazul i-ar da si pe mâna celor care supravegheaza interesele statului, apoi ar demisiona.
Sau si-ar zbura creierii.

D.C.

This entry was posted on Wednesday, August 22nd, 2007 at 22:30 and is filed under Invatamânt de trei parale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.