26
Aug

Sed Lex pentru to(n)ţi

   Posted by: Dan   in Opinii

Asa cum tot mai rare sunt buletinele de stiri din Italia fara informatii (predominant negative, din pacate) despre imigrantii români din peninsula, imi spunea cineva ca si in Ungaria stirile despre infractiuni comise de români sunt din ce in ce mai prezente. Mai ales cele rutiere, majoritatea cu urmari grave sau foarte grave.

Explicatia (nu scuza, atentie!) pe care o gasesc eu este pur conceptuala. Dupa atâtia ani de constrângeri suportate in “colivia roşie”, românii incearca o adevarata voluptate atunci când nu respecta, ocolesc ori (chiar) sfideaza Legea. In degringolada post-decembrista li s-a permis multor smecheri mult prea mult.

Si atunci? Daca aici le este ingaduit orice, de ce ar fi altfel in Ungaria, de pilda? De ce sa circule ei cu farurile aprinse ziua? Cum sa mearga ei cu 50 de km/h prin localitati, in coloana cu fraierii? Care alta ar fi utilitatea benzii de urgenta de pe autostrada, decât folosirea ei de catre masinile inmatriculate in România, conduse de baieti destepti care nu au timp sa stea ca boii ceilalti in blocaje? Si multe altele: centura pentru ocupantii banchetei din spate, parcarea in locuri nepermise, respectarea unei viteze de maxim 130-140 pe autostrada etc. Apoi se intorc acasa si se vaita ca politistii unguri ii persecuta si ii vâneaza pe soferii români.

Aiurea. Acolo, politia isi face doar datoria. La ei, Legea este egala pentru toti. Nu este “mai egala” doar pentru unii.

Dan Costinas

This entry was posted on Sunday, August 26th, 2007 at 21:27 and is filed under Opinii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.