9
Sep

Banii sau viaţa!

   Posted by: Dan   in Pungasii la drumul mare

Mafia Serv-Com S.R.L. Cobor pe scari de la etajul 5 si, când sa ies pe usa blocului, privirea imi cade pe afisul alaturat. (Clic pe el pentru a-l putea citi; am ascuns datele de identificare si cele de contact din motive lesne de inteles, dar le tin la dispozitia “organelor” abilitate, in eventualitatea unei autosesizari.)

SRL-ul cu pricina ne ajuta sa rezolvam “cea mai frustranta problema”!? Las la o parte faptul ca in asociatia de care apartin nu exista rau-platnici, iar cele mai frustrante probleme sunt cele legate de indiferenta si nesimtirea furnizorilor de apa, gaz, caldura, salubrizare si – mai nou – problema unui spatiu verde, mini-parc daca vreti, care a fost retrocedat si acest “Costanda” al nostru (nu stiu cum il cheama, l-am numit generic Costanda-ul nostru) vrea sa construiasca o banoasa zona rezidentiala.

Dar sa revenim, totusi, la afisul de mai sus: “Recuperarea sumelor (…) fara costuri din partea asociatiei.”!? Adica? O fi vreun ONG din acelea care functioneaza cu voluntari. Reprezentantii firmei bat din usa in usa, cu o Biblie in mâna dreapta, si conving oile ratacite sa revina la turma de buni-platnici.

Sau 2. Sa fie vorba de raketi? Ori vreo organizatie interlopa care rapeste câte un rau-platnic ori apartinator (cuvânt preluat din spitale, cu sens aproximativ de vizitator sau ruda de-a bolnavului internat) de-al acestuia, apoi incepe sa trimita prin posta câte un deget, o ureche sau, Doamne fereste, alte chestii, pâna la recuperarea integrala a sumelor datorate la asociatia de propietari. Plus comisionul intermediarului.

Sa nu dramatizam. Poate ca oamenii sunt de buna credinta. Adica au niste agenti cât usa, care-i someaza pe pensionarii singuri si cu datorie pentru o luna sau doua sa plateasca, ori ajung târâti prin tribunale. Iar sentinta e una: casa luata si ei ramasi sub cerul liber. Vine a doua zi agentul cel bun si le propune sa le cumpere ei apartamentul. In acest mod simplu, cu banii incasati pe casa, rau-platnicii isi platesc datoria la intretinere si le mai ramâne pentru o doza suficienta de cianura cu care sa-si ia zilele.

O astfel de rezolvare ar fi avantajoasa si pentru macro-economie: are loc o scadere naturala a presiunii asupra bugetului national de pensii, iar alesii isi pot ajusta indemnizatiile afectate de inflatie.

Dan Costinas

This entry was posted on Sunday, September 9th, 2007 at 19:38 and is filed under Pungasii la drumul mare. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.