GilauDaca aveti ocazia sa conduceti masina dinspre Oradea catre Cluj, cu vreo 13-15 km inainte de a intra in orasul de la poalele Bocului strabateti comuna Gilau – o localitate cu vreo 8-9000 de suflete, care traiesc cu speranta ca intr-o zi vor face parte din zona metropolitana a resedintei de judet.
Istoria straveche a locului ne-a lasat drept mostenire multe vestigii valoroase: o cetate dacica din Epoca Fierului (descoperita foarte recent), un castru roman, o necropola din secolele X-XI si un castel datat sec. XII-XIII; adevarate comori pe care trebuie sa le conservam cu orice pret.

In schimb, istoria recenta (cca. ultimul deceniu) ne ofera un altfel de relicve, dovezi indubitabile ale prostiei si imoralitatii omenesti. Pe marginea stânga a soselei, de la un capat la altul al localitatii, pe fiecare stâlp a fost montat câte un cos de gunoi stradal (portocaliu, volum 12 litri, plastic ignifug si rezistent la intemperii, forma rotunjita pentru a se evita accidentele!). Zeci (!) de cosuri. Clic pe poza pentru detalii. Numai pe marginea din stânga, cum mergi spre Cluj. Pe dreapta nici urma de salubrizare urbana moderna. Nu m-as mira deloc sa aflam ca unul dintre consilierii locali are un fel de Tomberonul S.R.L. – unic distribuitor de cosuri portocalii in judetul Cluj. Sau pe acolo.

Ca tot veni vorba de consiliul local, iar peste o saptamâna incepe noul an de invatamânt, oare scolile din Gilau au autorizatii de functionare? Li s-au alocat bani suficienti pentru renovare de la bugetul local? Dar cosuri portocalii or avea in curte?

Dan Costinas 

This entry was posted on Monday, September 10th, 2007 at 20:58 and is filed under Pungasii la drumul mare. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.