16
Sep

Sapte intrebari de bun simt

   Posted by: Dan   in Stiri anapoda

La sfârsitul saptamânii trecute, câteva cotidiane centrale au preluat o stire care a trecut oarecum neobservata, nefiind comentata prea mult. Iata, pe scurt, despre ce e vorba:

In luna iulie 2002, Muzeul National de Arta al României a imprumutat parohiei Stavropoleos – in baza unui contract legal – o piesa (broderia “Epitaf” datata 1756) de tezaur, apartinând Patrimoniului Cultural National. Invocând incalcarea unor clauze contractuale, in 2003 MNAR a solicitat restituirea bunului, dar s-a lovit de refuzul parohiei. Muzeul s-a adresat justitiei pentru a-si recupera broderia. In noiembrie 2006, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, Tribunalul Bucuresti a hotarât restituirea piesei de patrimoniu in custodia MNAR. Parohia a ignorat, in continuare, chiar si hotarârea tribunalului. Zilele trecute, deci in septembrie 2007, reprezentantii muzeului insotiti de un executor judecatoresc au incercat din nou sa recupereze mult râvnitul “Epitaf”. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca broderia nu se mai afla in parohie. Muzeul National de Arta al României a sesizat politia, alte organe competente si a transmis un comunicat de presa.

In tot acest context, care mie mi se pare cel putin aberant, pun câteva intrebari (zic eu) oneste:

1. Putem sa vedem si noi acel contract de imprumut? (Fiind vorba de o piesa de patrimoniu, nu cred ca ar trebui sa fie considerat confidential.)

2. Pe cine a sesizat MNAR in 2003 de incalcarea clauzelor contractuale si de refuzul parohiei de a restitui broderia?

3. De ce dureaza 3 ani un proces cu o speta aparent clara ca lumina zilei?

4. Din XI-2006 si pâna in IX-2007 ce a facut MNAR pentru recuperarea obiectului?

5. Avem hotarâre definitiva a unui tribunal, avem executor, dar nu putem duce la bun sfârsit operatiunea; cum se explica?

6. Care este pozitia oficiala a parohiei Stavropoleos?

Si, nu in ultimul rând:

7. Unde-i “Epitaful”? Mai este el in România?

Dan Costinas

This entry was posted on Sunday, September 16th, 2007 at 21:07 and is filed under Stiri anapoda. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.