6
Oct

Pungasi in tara marsupialelor

   Posted by: Dan   in Galaxia "Diaspora"

Pungasi in tara marsupialelor N-am sa reiau aprecierile din articolul “Românizarea Europei” si nici n-am sa vorbesc aici despre o românizare globala sau una de la antipozi.

Povestea e pur si simplu banala; pe scurt: trei “maradonisti” au escrocat un grup de turisti japonezi la Sydney, paguba cifrându-se la mai multe mii de dolari australieni. M.V.C., C.O.P. si L.T. (vezi numele complete in facsimilul alaturat) au fost retinuti de politie si li s-a refuzat cererea de eliberare pe cautiune.

Nimic spectaculos. Atunci când au intrat in “business”, ciorditorii si-au asumat si acest risc. Sau ar fi trebuit sa si-l asume.

Acum vreau doar sa scot in evidenta altceva, doua aspecte care merita toate felicitarile noastre: apreciez profesionalismul Justitiei australiene pentru ca i-a considerat suficient de periculosi pentru a fi judecati in stare de libertate, dar si cel al jurnalistului care a scris stirea, fara sa pomeneasca si nationalitatea (sau tara de origine) a celor trei borfasi. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi titrat mass-media italiana, britanica, germana sau spaniola o stire similara, cu aceiasi protagonisti.

Se poate discuta la nesfârsit despre imensele prejudicii aduse imaginii României de catre astfel de infractori, adevarate jigodii penale certate cu legea, dar nu numai atât; asemenea fapte ii afecteaza – poate in primul rând – pe cei care au ales sa traiasca cinstit si sa munceasca din greu departe de tara in care s-au nascut. Desi se vorbeste mereu despre incapacitatea românilor de a se constitui in comunitati unite si de a trage toti in aceeasi directie, eu cred ca in astfel de situatii, comunitatea ar trebui sa actioneze ca un organism viu, sa se mobilizeze pentru anihilarea “virusilor” si vindecarea de cancer.

[Articolul original a aparut duminica trecuta in Sunday Telegraph din Sydney. Stirea si imaginea au fost preluate din publicatia online Spirit Românesc ~ Revista românilor din Australia, cu acordul editorului.]

Dan Costinas

This entry was posted on Saturday, October 6th, 2007 at 11:44 and is filed under Galaxia "Diaspora". You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.