2
Nov

2. De ce s-a umflat polenta in ei

   Posted by: Dan   in Opinii

40 i.Cr. ~ Ei se trag din Cezar si Antoniu.
105 d.Cr. ~ Noi ne tragem din Decebal si Traian.
2007 d.Cr. ~ Acum ne-o tragem reciproc: noi ii omorâm si ei ne expulzeaza.

Adica tot un fel de mamaligari, asta voiam sa spun. Singurul lor merit este acela ca s-au trezit dincolo de Axa lumii trasata de Churchill, Stalin si Roosevelt dupa terminarea razboiului. Ca in rest, romani, români, cam tot aia e. Nu vedeti ce ne diferentiaza? Un amarât de semn diacritic.

Sa fiu bine inteles, nu scuz in niciun fel magariile savârsite de cetatenii români peste hotare. (Daca ar fi dupa mine, as aplica pedeapsa capitala pentru o serie intreaga de infractiuni, dar asta e o alta discutie.) Sunt la fel de ingrozit de tragedia familiei Reggiani ca orice alt cetatean european care dovedeste un minim bun simt.

Altceva ma enerveaza la culme zilele acestea. Credeti ca e primul caz de viol ori crima savârsite de un imigrant? Eu sunt convins ca nu. Diferenta e ca de data asta victima era sotia unui ofiter al Marinei Militare italiene. Daca ar fi avut nesansa sa fie casatorita cu un maturator de strada, cu siguranta ca autoritatile nu s-ar fi mobilizat exemplar (mai ales intr-o perioada pre-electorala) astfel incât sa adopte si sa chiar sa promulge, in procedura de urgenta, masuri drastice de securitate si sa lase expulzarea suspectilor la indemâna prefectilor, fara a se mai astepta o sentinta.

Cu aceasta ocazie mi s-a intarit convingerea ca, de fapt, si italienii sunt tot un fel de români. Ceea ce ne uneste nu este nicidecum originea latina a celor doua limbi, ci mai curând un acelasi “respect” pentru lege; si acolo, ca si aici, exista unii favorizati care sunt “mai egali” in fata legii decât ceilalti, majoritarii.

Dan Costinas

This entry was posted on Friday, November 2nd, 2007 at 23:10 and is filed under Opinii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.