8
Nov

1. Ieri zingari, mâine gitanos

   Posted by: Dan   in Galaxia "Diaspora"

Actuala criza in care sunt implicati multi imigranti europeni proveniti din România este una foarte delicata daca incercam sa luam in calcul toate aspectele si consecintele posibile. Se pare ca fiecare are dreptate in felul sau si numai printr-un dialog 100% sincer si deschis intre toate partile implicate se poate ajunge la o solutie unanim acceptata, dar si convenabila pentru toti.

Autoritatile italiene sustin ca numai in jurul Romei exista in acest moment peste 100 de tabere improvizate in care locuiesc cetateni proveniti din România. In toata isteria creata (cu inestimabilul sprijin oferit de mass-media) in ultimele zile, pentru italianul de pe strada toti românii sunt zingari. Daca mâine ar fi referendum in Italia, sunt sigur ca pentru expulzare ar vota o majoritate zdrobitoare.

In contextul complex si foarte delicat expus mai sus, in ciuda tuturor criticilor, consider salutara initiativa vizitei la Roma si a intâlnirilor reprezentantilor Guvernului cu oficialitati italiene si cu cetateni români implicati in gasirea unor solutii viabile, comune, pentru dezamorsarea conflictului.
Cu cât se vor misca cu totii mai repede, cu atât mai bine, mai ales pentru ca – din informatii de ultima ora – se pare ca o mare parte din fostii locatari ai taberelor care sunt realmente complet rase intentioneaza sa se indrepte direct spre alte destinatii europene. Cel mai probabil, in primul rând e vizata Spania.

Dezastrul ar fi desavârsit pentru toti daca se va permite alunecarea “crizei zingari” inspre una de tip gitanos.

Dan Costinas

This entry was posted on Thursday, November 8th, 2007 at 12:56 and is filed under Galaxia "Diaspora". You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.