18
Nov

Sa cresti mare, Maestre!

   Posted by: Dan   in Athenaeum

Imi vin in minte armoniile ca unui poet versurile.
(Matei Bucur Mihaescu)
 

Titlul articolului pare absurd, la prima vedere, pentru cineva care nu stie despre ce e vorba. Din cel putin doua motive:
1) Se presupune ca un Maestru e neaparat si “mare”; atunci de ce sa mai creasca?
2) Urarea “Sa cresti mare!” se adreseaza de regula unui copil, nu?
Inainte de a va lamuri ce e cu titlul, ingaduiti-mi sa mai pun o ultima intrebare: Oare ce poate fi in sufletul si in mintea unui copil de 12 ani, atunci când sute de persoane – cred ca binisor inspre o mie, inclusiv un Prim-ministru – il aplauda IN PICIOARE, minute in sir?!
Sâmbata seara am avut privilegiul sa pot participa la un eveniment cultural deosebit, desfasurat in Studioul de concerte “Mihail Jora” al Societatii Române de Radiodifuziune: Concertul extraordinar al pianistului si compozitorului Matei Bucur Mihaescu.

Nascut pe 30 ianuarie 1995 (in aceeasi luna si aproape in aceeasi zi cu W.A. Mozart!), Matei a inceput sa studieze pianul la vârsta de 5 ani, a sustinut primul sau recital la 9, ca dupa numai un an sa interpreteze primul concert de pian si orchestra pe scena Ateneului Român. Impresionanta carte de vizita pentru un copil de numai 12 ani si 10 luni! Ca pianist nu mai are nicio retinere in a interpreta lucrarile cele mai complexe si variate, de la Bach si Beethoven pâna la Liszt si Enescu. Ca si compozitor se apropie de 30 de creatii pentru pian, orchestra si diverse alte formule instrumentale.

In programul serii trecute a figurat, pe lânga cele 16 piese ale compozitorului Matei, si Concertul pentru pian si orchestra nr. 24 in do minor de Mozart (e de prisos sa mai spunem ca la pian s-a asezat virtuozul Matei). Alaturi de micul nostru Mozart, pe scena si-au mai dovedit maestria: zece dintre colegii sai de la Liceul de muzica “George Enescu”, pianista Eliza Puchianu, Corul Radio si Orchestra de Camera Radio sub bagheta Maestrului Cristian Brâncusi.

Repet ce am mai spus si cu alta ocazie: nu sunt muzician si nici specialist in muzicologie, deci nu stiu daca becarii erau pusi fix la locul lor, ori daca ei anulau bemoli sau diezi anteriori. Ceea ce insa pot confirma este ca muzica interpretata sau compusa de Matei Bucur Mihaescu suna divin, chiar si pentru un afon ca mine.

In urma cu o luna imi exprimam ingrijorarea (v. Despre diamante si gablonzuri) pe tema, in societatea tabloidizata in care traim, marelui risc de a trece pe lânga adevarata comoara, ca suntem in pericol de a ignora diamantul care ni se ofera si sa alegem stralucirea anosta a gablonzului. Azi sunt putin mai optimist: am confirmarea faptului ca oameni intr-adevar de bine s-au implicat (mai ales financiar) pentru sustinerea si promovarea micului nostru Mare Geniu. De aceea tin sa multumesc pentru ca au facut posibila aceasta fantastica manifestare culturala, si nu sunt doar vorbe mari, multumesc chiar in numele viitorului spiritual al României si al urmasilor urmasilor nostri:

Producatorilor: Fundatia DAN VOICULESCU pentru Dezvoltarea României si Asociatia Culturala Daria’s
si
Organizatorilor: Cotyso International si Rollywood Promotion

Dati-mi voie sa revin, in final, la urarea din titlu:
Sa cresti mare, Maestre!

Dan Costinas

Tags: , , ,

This entry was posted on Sunday, November 18th, 2007 at 01:27 and is filed under Athenaeum. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.