19
Dec

Pas de Deux

   Posted by: Dan   in Actualitate

Romania-Italia: Pas de DeuxGuvernul de la Roma a renuntat la decretul-lege privind expulzarea cetatenilor din tarile U.E. Acesta urma sa fie ratificat in Camera Deputatilor, pentru a ramâne valabil dupa data de 1 ianuarie 2008. Ne bucuram sa auzim astfel de vesti din peninsula, dar asta nu inseamna ca s-au terminat problemele cetatenilor straini (inclusiv a celor proveniti din România) care muncesc si locuiesc in Italia.

Din fericire, premisele care puteau degenera intr-un conflict serios si amplu au iesit – cel putin partial si pentru moment – din câmpul vizual imediat. Poate ca si datorita celor circa 150 de expulzari care au avut loc in ultimele luni s-au mai linistit infractorii, apropierea sarbatorilor de iarna, eforturile conjugate si nemijlocite ale autoritatilor din cele doua tari – sunt doar câteva posibile motive ale ameliorarii situatiei din Italia.

Indiferent daca ne place sau nu sa recunoastem, populatia roma este de departe cea mai relevanta minoritate (din Europa, din România si, mai nou, din Italia).

Se tot vorbeste despre o legatura milenara si stramosi comuni ai celor doua popoare actuale, cel italian si cel român. Nu le contest, dar putem vorbi si despre legaturi contemporane, mult mai pragmatice din punctul meu de vedere:

* Se spune ca exista peste 300 de zboruri pe saptamâna care leaga 11 orase din Italia cu tot atâtea orase românesti;

* Comunitatea italiana a oamenilor de afaceri din România este cea mai mare comunitate straina stabilita aici. Pe de alta parte, comunitatea românesca din Italia este cea mai larg raspândita comunitate straina din peninsula;

* In acest moment traiesc in Italia câteva zeci de mii de copii români; acolo cresc, acolo invata, acolo se vor indragosti si vor face copii, acolo vor lucra – se poate spune ca ei reprezinta o parte din italienii de mâine.

Mai cred ca ambele state trebuie sa respecte unul pozitia celuilalt, desi a fost o perioada dificila pentru amândoua tarile. Este nevoie de un efort comun – atât la Roma, cât si la Bucuresti – pentru a combina libertatea de miscare cu nevoia de securitate.

Zia®ul de la 5 le ureaza tuturor, deopotriva românilor si italienilor, Sarbatori fericite si linistite, in pace si deplina armonie!

Dan Costinas

This entry was posted on Wednesday, December 19th, 2007 at 18:02 and is filed under Actualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.