Barbierul factotum
Programat:
“An opera begins long before the curtain goes up and ends long after it has come down. It starts in my imagination, it becomes my life, and it stays part of my life long after I’ve left the opera house.” ~ Maria Callas
Cine (mai) asculta azi muzica simfonica? Cine (mai) merge la Opera?
Din fericire, destul de multi. Personal cred ca ar putea fi si mai multi daca – vorbind acum strict despre Opera – ar cunoaste povestea transpusa pe portativ de compozitor, daca ar putea citi textul inainte de auditie. Sa mai facem o incercare:
BARBIERUL DIN SEVILLA ~ Muzica: Gioacchino Rossini, libretul: Cesare Sterbini, dupa o comedie scrisa de Pierre Beaumarchais, scriitorul din epoca Luminilor, contemporan cu Voltaire si Diderot, autorul care a ramas in istoria literaturii si a dramaturgiei cu o singura opera, dar una celebra! Si-a castigat celebritatea, culmea, nu pe scenele teatrelor, ci pe cele ale Operei. Din cele peste 40 de opere, BARBIERUL este una dintre lucrarile cu cea mai mare priza la public si care a rezistat trecerii timpului, devenind un simbol al succesului si al repertoriului operei comice.
Dar cine este Figaro? Si care e povestea?
Foarte pe scurt, pentru a nu va strica bucuria unei vizionari viitoare:
Contele Almaviva, un tinar inzestrat, dar foarte emotiv, este indragostit lulea de tanara si frumoasa Rosina, logodnica scortosului doctor Bartolo. Si Rosina e indragostita de conte, chiar daca nu s-au intalnit niciodata. Poznasul Figaro, barbierul orasului si mester la toate, afla de aceasta poveste de dragoste imposibila si reuseste sa teasa o adevarata panza de paianjen in jurul personajelor pentru ca in final sa ii uneasca pe cei doi indragostiti fara speranta, cu cateva clipe inainte ca Rosina sa devina sotia doctorului. Lui Bartolo ii trece destul de repede supararea si accepta situatia, mai ales dupa ce afla ca se poate “consola” cu zestrea fetei.
Aria cea mai cunoscuta din aceasta opera, “Largo al factotum”, e cantata de Figaro inainte de intalnirea sa cu contele indragostit chiar sub balconul Rosinei:
Largo al factotum della città, largo Ah, bravo Figaro! Figaro! Figaro! Figaro!, ecc. Pronto prontissimo son come il fulmine: |
Faceti loc, trece mesterul orasului, loc Ah, bravo Figaro! Figaro! Figaro! Figaro! Acum, acusi, sunt ca un fulger: |
(Traducerea e aproximativa)
Cu ajutorul lui Trilulilu, va propun sa ascultati aria “Largo al factotum”, intr-o interpretare de exceptie:
Gioachino Rossini – Largo Al Factotum 'The Barber Of Sevile'
Asculta mai multe audio Diverse