1
Sep

Oedip

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

“Muzica oglindeste toate misterioasele ondulatii ale sufletului, fara putinta de prefacatorie.” ~ George Enescu

Cine (mai) asculta azi muzica simfonica? Cine (mai) merge la Opera?
Din fericire, destul de multi. Personal cred ca ar putea fi si mai multi daca – vorbind acum strict despre Opera – ar cunoaste povestea transpusa pe portativ de compozitor, daca ar putea citi textul inainte de auditie. Sa mai facem o incercare, acum ca tot este in plina desfasurare Festivalul – Concurs International “GEORGE ENESCU”:

OEDIP ~ Muzica: George Enescu, libretul: Edmond Fleg (inspirat din tragedia Oedip rege a lui Sofocle, cca. 430 i.Hr.)
Despre aceasta tragedie lirica in 4 acte nu intentionez sa va spun prea multe; prefer sa va recomand spectacolul de maine seara de la ora 19.00.
Mai bine va spun cateva cuvinte despre povestea personajului principal, personajul mitologic Oedip. Este fiul lui Laios, regele Tebei si al Iocastei. Un oracol orb ii prezice regelui ca va fi ucis de propriul copil si de aceea porunceste ca Oedip sa fie abandonat in padure. Pruncul este (evident!) salvat de la moarte. Trec anii, Oedip devine barbat in toata firea si, in timpul unei incaierari, omoara doi oameni; unul dintre ei fiind regele Laios. Printr-un alambicat concurs de imprejurari care implica si un enigmatic Sfinx, Oedip castiga tronul Tebei (dar si mana reginei Iocasta). Din casatoria incestuoasa a lui Oedip cu propria sa mama se nasc patru copii: Eteocle, Polynice, Antigona şi Ismene. Intr-un tarziu Oedip afla ca si-a ucis propriul tata si ca mama copiilor lui le este totodata si bunica. Ingrozit, isi scoate singur ochii si porneste in pribegie insotit doar de fiica sa Antigona.

Un foarte scurt fragment din “Oedip”:

Va recomand cu toata caldura sa vizitati Muzeul National “George Enescu” (Calea Victoriei, la numarul 141) – dati cel putin o tura virtuala. Si pentru ca tot a fost (pe 19 august) ziua Maestrului si nu i-am urat nimic, sa urmarim impreuna o foarte scurta “Ciocirlie” in memoriam:

This entry was posted on Tuesday, September 1st, 2009 at 00:00 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.