Paznicul Farului
23 aprilie: O reparatie mai mult decat necesara!
Chiar daca am depasit deja cu cateva zile jumatatea lunii septembrie, se cuvine sa facem o reparatie mai mult decat necesara: nu trebuie sa uitam ca 23 aprilie, pe langa deja ilustrele semnificatii pe care le omagiem cu totii (Sf. Gheorghe, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Ziua fortelor [armate] terestre, Ziua [UNESCO] a cartii si a copyright-ului si multe altele, nationale ori universale) mai inseamna ceva foarte important – Ziua Bibliotecarului Român, un eveniment pe care il trecem cu vederea prea usor. E foarte adevarat ca o astfel de stire nu creste audientele, dar cred ca merita mai multa atentie – macar atunci, de ziua Lor.
Bibliotecar! Personal consider ca aceasta nu este o meserie, o profesiune oarecare, nu este un cod (243202) dintr-un neinsemnat nomenclator al ocupatiilor, ci este mai degraba o Vocatie; mai cred ca exista o predestinare, nu e suficienta doar dragostea pentru carti si literatura, dedicarea este obligatorie. Modest, discret, erudit, ordonat, meticulos, cuminte si cu minte, are permanent sub control cartile din Templul sau, asa cum paznicul unui far se ingrijeste de buna functionare a proiectorului de semnalizare. Ambii sunt constienti de importanta vitala a activitatii lor, chiar daca obstea ii neglijeaza nepermis de mult.
N-o spun numai eu, ci si unul dintre deja clasicii (in viata) ai Marii Literaturi Universale:
[…] il libro è una creatura fragile, soffre l’usura del tempo, teme i roditori, le intemperie, le mani inabili. Se per cento e cento anni ciascuno avesse potuto liberamente toccare i nostri codici, la maggior parte di essi non esisterebbe più. Il bibliotecario li difende dunque non solo dagli uomini ma anche dalla natura, e dedica la sua vita a questa guerra contro le forze dell’oblio, nemico della verità. ~ “Il nome della rosa”, Umberto Eco
Intr-o traducere aproximativa, ultima fraza ar suna cam asa: “Bibliotecarul le apara (cartile – n.m.) nu numai de oameni, dar si de natura; el isi dedica viata acestui razboi impotriva uitarii – inamicul adevarului.”
Glorificaţi “Paznicul”! Fără lumina “Farului” său vom orbecăi la nesfârşit prin ceaţă!