22
Sep

Faimoasele Neterminate

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

“A symphony must be like the world. It must contain everything.” ~ Gustav Mahler

Cine (mai) asculta azi muzica simfonica? Cine (mai) merge la Opera?
Din fericire, destul de multi. Personal cred ca ar putea fi si mai multi daca – vorbind acum strict despre Opera – ar cunoaste povestea transpusa pe portativ de compozitor, daca ar putea citi textul inainte de auditie. Sa mai facem o incercare, acum ca tot am intrat in ultima saptamana de desfasurare a Festivalului – Concurs International “GEORGE ENESCU”:

Artistii in general, iar compozitorii nu fac exceptie de la regula, sunt si ei (mai intai) fiinte umane: se nasc, merg de-a busilea, plang, ii doare burta cateodata, se casatoresc, duc gunoiul, fac copii la randul lor, ii doare capul, mananca, citesc, se plimba, scriu, dorm si – unii prea devreme, altii mai tarziu – mai si mor. In acest context banal, cotidian, omenesc, este imposibil ca unele opere de arta sa nu ramana neterminate; mai ales ca nici macar Geniile nu sunt prevenite cu privire la ziua cand urmeaza sa-si dea cea de pe urma suflare.

Istoria artelor, dar indeosebi cea a muzicii universale, abunda in exemple de lucrari monumentale neterminate:
Schubert (Simfonia nr. 8), J.S. Bach (Arta Fugii), Beethoven (Simfonia a 10-a), Mozart (Recquiem), Bizet (Simfonia in do major), Mahler (Simfonia a 10-a), Ceaikovski (Simfonia nr. 7), Mussorgski (Boris Godunov), Enescu (Simfoniile nr. 4 si 5), sunt doar cativa, cei mai cunoscuti, dintre cei care nu au mai apucat sa-si finalizeze propriile compozitii. O parte din aceste capodopere au intrat deja in traditia interpretativa in aceasta forma, altele au fost finalizate de elevi de-ai Maestrilor, deveniti la randul lor compozitori – mai mult sau mai putin celebri.

Un asemenea subiect vast nu poate fi epuizat in cateva randuri, asa ca predau si eu articolul… neterminat, cu speranta ca am propus o tema de gandire interesanta si incitanta. In schimb va las pe maini bune, cu o excelenta interpretare din “Arta Fugii”:
Glenn H. Gould & Columbia Symphony Orchestra (inregistrare din 1987):

bach ART OF THE FUGUE, BWV 1080 – CONTRAPUNCTUS 3
Asculta mai multe audio Muzica

This entry was posted on Tuesday, September 22nd, 2009 at 03:08 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.