Textul de mai jos a fost preluat de pe Sfat.info cu acordul autorului (Vlad T. Popescu) si a administratorului paginii.

Vacanta în circuit a reînviat ca mod preferat de petrecere a concediului, iar mânastirile din Moldova si Bucovina au ramas destinatia principala. Pe acelasi traseu sunt dusi, de cele mai multe ori, si invitatii straini pe care-i avem, obiectivele culturale si turistice de aici fiind o buna carte de vizita.
Va propun un traseu pe care l-am “optimizat” pe parcursul a douazeci de ani si care permite vizitarea principalelor obiective.

Ziua I
Bucuresti – Urziceni – Buzau (prin centru) – Focsani (pe centura) – Mausoleu Marasesti – Bacau – Piatra Neamt (370 km).
Piatra Neamt – intrare, statie “Mol”, pe bulevardul mare înainte, dupa pod la dreapta pe bulevard cu insula verde, la hotel Ceahlaul prin dreapta lui, nu la dreapta, strada coteste la dreapta, trecere pod, dupa complex alimentar la stânga, poate este indicator Tg. Neamt, nu spre Roman, tot înainte pe drum peste dealuri.
Dupa Baltatesti, atentie la treceri, politist “exigent”, la câtiva km, indicator si drum în stânga spre Varatec. Drumul se înfunda la mânastire.
Înapoi spre soseaua nationala, la jumatatea distantei drum la stânga spre Agapia, drumul intersecteaza alt drum care vine la Agapia din soseaua nationala, la stânga spre mânastire. Drumul se înfunda aparent la mânastire.
Daca este mai devreme de ora 16:00 se poate continua pe drumul forestier, peste munte, la Sihla. Drumul este accesibil pentru orice model de autoturism. Daca nu, gazda în Agapia, ceea ce recomand!

Ziua a II-a
Agapia – soseaua nationala, la stânga spre Tg. Neamt. La intrarea în Tg. Neamt, în intersectie cu multe panouri pe sus, se ia la stânga spre Mânastirea Neamt, Coada Lacului (Pipirig/Piatra Teiului). Dupa cca. 12 km se lasa pe dreapta drumul spre Mânastirea Neamt. Se trece pe lânga rezervatia de zimbri, pe stânga, se poate vizita.
De la Neamt, înapoi la soseaua mare si se continua spre Coada Lacului (la dreapta, în continuare de unde s-a venit).
La intrarea în satul Leghin, indicator stânga spre Secu. Drumul se înfunda la Sihastria (Mormântul Parintelui Cleopa). Cu 2 km înainte de Sihastria, la dreapta, din intersectie cu „triunghi” de verdeata, urca drum forestier spre Sihla, superb, nu va încumetati la Daniil Sihastru, ca este mult de mers pe jos.
Sus, la Sihla, parcare pe drumul forestier si înca 15 minute pe jos. De vizitat si pestera din coasta muntelui, 200 metri.
De la Sihla, înapoi în drumul Sihastria – Secu – Leghin, la dreapta spre Tg. Neamt. Se intra în Tg. Neamt, se trece podul si, când drumul mare o ia la dreapta, se ia la stânga spre Cetatea Neamtului (Hanul Arcasului). De la han, cca. 15 minute de urcat pâna la cetate.
Înapoi la intersectia unde s-a luat la stânga si se continua spre Falticeni. E foarte complicat de iesit pe un drum direct spre Falticeni, dar se poate ocoli putin spre Pascani si continua, dupa 20km, la stânga, spre Falticeni.
Falticeni – Suceava (Cetatea Sucevei din centru, indicator).
Iesirea din Suceava spre Radauti, dupa câtiva km, aparent mai suntem în Suceava, drum la dreapta, 12 km, spre Dragomirna. Vizavi de mânastire este un han, camping cu casute.

Ziua a III-a
Dragomirna – soseaua spre Radauti – Radauti – spre Marginea, indicator dreapta spre Putna, cca. 40 km.
Se poate renunta la Putna, singura iesire de acolo este tot prin Marginea, dar este pacat.
Înapoi în Marginea (atelier de ceramica neagra, celebru) si se continua la dreapta pe drumul din care am venit de la Radauti – Sucevita (chiar pe marginea soselei) – Moldovita (din Vatra Moldovitei, la dreapta, dupa indicatoare) – Câmpulung Moldovenesc.
Se poate sta la hotelul din centru, nu foarte scump, necesar apa calda dupa atâta drum! Si au si o ciorba de burta remarcabila!

Ziua a IV-a
Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului (peste Pasul Mestecanis, superb). Înainte de Gura Humorului se face la dreapta, peste bariera si pod, spre Voronet. Înapoi în soseaua nationala spre Gura Humorului si, din centrul G.H. la stânga spre Mânastirea Humor. Înapoi în G.H., se continua pe drumul pe care am venit dinspre Câmpulung, se iese din G.H. si se merge dupa indicator spre Falticeni.
Se poate înopta fie la Mânastirea Neamt, care stim acum unde este, dupa Tg. Neamt, la dreapta, sau în Piatra Neamt.

Ziua a V-a
Daca se opteaza pentru Mânastirea Neamt, se poate continua a doua zi spre coada Lacului – Pipirig – Piatra Steiului, apoi la stânga pe Lânga lacul Bicaz, peste baraj, Bicaz – Piatra Neamt – Bucuresti.

This entry was posted on Saturday, July 7th, 2007 at 20:21 and is filed under Colimator turistic. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.