15
Jan

A fost odat-un cintaret

   Posted by: Dan   in Aniversare

Românul este născut poet, s-a fost zis odinioară.

Odinioara! E tare mult de atunci; sa tot fi trecut… ani vreo suta cincizeci si noua. La fiece aniversare imi vine parca tot mai greu sa scriu despre Geniul nepereche. Cum sa fac, ma intreb in fiecare an aproape de jumatatea lunii ianuarie, sa alatur câteva cuvinte astfel incât sa ramâna pe hârtie (ori pe ecran) ceva ce n-a mai fost scris? Dificila misie, credeti-ma!
Cisterne intregi de cerneala s-au consumat in ultimul secol si jumatate doar pentru a-i preaslavi versul. Nici nu ii mai pomenesc aici pe critici si detractori, alti hectolitri de cerneala otravita.

Cu cât mai mult si mai des citim ce a scris El, constat eu, ajungem sa ne cunoastem mai bine si sa ne intelegem – ca specie muritoare in general si ca români in particular.

A fost odat-un cântăreţ,
Frumos şi simţitor.
Cântat-a-ntr-un castel măreţ
La masa regelui.
[ ]

Imagine: “Mihai Eminescu” ~ ©2008 Christophe Bodard

This entry was posted on Thursday, January 15th, 2009 at 00:37 and is filed under Aniversare. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Nu prea pare in vana lui Eminescu caricatura.

January 16th, 2009 at 01:31
 2 

Mie imi place.
Sunt partizanul ideii conform careia, inainte de a fi poet si constiinta, Eminescu a fost Om. Cu toate imperfectiunile inerente speciei.

Felicitari pentru Trilema!

January 16th, 2009 at 09:07