La multi ani, Patroane!

Patronu'

Ion Luca Caragiale (nascut pe 1 februarie 1852 in Haimanale, judetul Prahova)

Akt de botez
La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soţ anume Dl Luca Caragiali ot mahalaua… oraşul… fiu, şi astăzi la şapte ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi s-a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii răsăritului, de subt-iscălitul preot al Bisericii satului Haimanale dânduise numele Ioan de naşul său Maria sin Caragiali din mahalaua… oraşul…
D: Maria Caragiali naşa
Preot Sterie Grecu

Care va sa zica, e ziua de nastere a Patronului spiritual al Zia®ului de la 5. Ce sa fac? Am si eu o slabiciune: sa-mi slavesc Patronu’. Stau, de vreo douazeci si ceva de ani, si ma tot intreb: sa fi fost el oarece Geniu si a scris despre noi cei de azi acum mai bine de un veac, sau Boborul a fost genial si nu s-a prea sinchisit inspre a se schimba? Suntem aceiasi moftangii, rromâni verzi, patri(h)oti, dascali prosti etc. Tara si Ieuropa s-au intesatara cu aceiasi domni Mitica, Lache, Mache, Goe, Nae, Ghita, Costica, Agamita, Cracanel, Rica, Leonida si aceleasi gratioase doamne Leanca, Mari, Veta, Zita, Efimita, Didina, Mita – ca sa amintesc doar câteva nume, asa dintr-o suflare… 

N-am de gând sa scriu despre Patron aici si acum; de fapt ce as mai putea spune eu, modestul cronicar, când numai Google a gasit 373.000 de rezultate, iar istoricii literaturii nationale au fost dintotdeauna ispititi sa epuizeze acest subiect curat inepuizabil.
Dar, chiar daca nu scriu despre stimabilul, tot nu ma pot abtine si am sa va invit la o scurta, dar extrem de spumoasa, lectura: Magnum Mophtologicum, parodie in versuri (un text mai putin cunoscut). Parol!

Al matale: Dan Costinas

This entry was posted on Sunday, February 1st, 2009 at 01:56 and is filed under Aniversare, Mântuirea prin cultura, Scriito®ul de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.