UPDATE: Am primit astazi clarificari de la unul dintre protagonistii intâmplarii de mai jos. Domnia sa sustine ca fostul colaborator a primit contravaloarea serviciilor prestate, conform intelegerii initiale. Diferendul s-a iscat ulterior, pe tema intretinerii site-ului cu pricina, fara a se incalca vreun aranjament discutat ori parafat. Nu am motive sa pun la indoiala spusele D-sale. Totodata ma bucur sa constat ca editia online a ziarului isi revine, incet dar sigur.

Trei maimute s-au razvratit impotriva dresorului care le administra corectii “educationale” cu bâta: in timp ce una il lovea cu acelasi băţ incriminat, alta il musca de ureche si a treia il tragea de par…

Mi-am amintit ieri de aceasta stire stupida citita nu de mult intr-un tabloid bucurestean de penibil renume. Imprejurarile incidentului de mai jos sunt altele, dar tot cu o razbunare pe sat se aseamana!

Am aflat ca un individ, angajat sa administreze culisele editiei online ale unui ziar (nici nu conteaza care, oricum i se poate intâmpla oricând, oricui) – nemultumit de faptul ca nu a fost platit la timp pentru munca prestata – a pustiit totul in urma sa, a otravit fântânile si s-a retras in munti. Practic: a distrus arhiva ziarului, a schimbat parolele de acces si a disparut in ceata.

Imi aduc aminte ca acum vreo 8-9 ani a avut loc, in Olanda parca, un Congres Mondial al Hackerilor. Printre altele, acolo s-a adoptat un Cod deontologic al acestei “meserii”. Nu te lupti niciodata cu cineva dezarmat sau ale carui arme sunt inferioare! – este una din primele reguli de conduita. O atitudine nobila, dar si de mult bun-simt.

Nu iau apararea celor care nu l-au platit, ci dimpotriva: Dati-i omului banii pe care ii datorati! Dar de aici si pâna la a distruge, fara scrupule, munca ta si (mai ales) a altora care nu au nicio vina in toata afacerea, e un drum al naibii de lung; o fapta nedemna, un gest de hahalera. Intr-o temnita virtuala in care (teoretic) ar fi pastrati in detentie toti marii criminali IT din zilele noastre, cred ca personajul nostru ar fi supus (practic) unui tratament similar aplicat pedofililor care ajung in puscariile adevarate.

Dan Costinas

This entry was posted on Wednesday, March 4th, 2009 at 01:36 and is filed under Somnul natiunii naste monstri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Probabil acelasi loc pe care-l au cei ce contracteaza servicii pe care nu le si platesc. Sau cam tot pe-acolo.

M-as mira sa fi distrus respectivul ceva (in principiu, ca nu stiu concret). Probabil le-o fi schimbat lacatele si gata.

March 4th, 2009 at 03:00
 2 

1. de acord cu sanctionarea celor care nu platesc;
2. chiar a distrus.

March 4th, 2009 at 03:08