Generatia pierduta: expresie popularizata de Ernest Hemingway (intâmplari care-i transforma in eroi pe cei disparuti in Primul Razboi Mondial) in primul sau roman “The Sun Also Rises” – titlul original “Fiesta” fiind preferat de editorii din Marea Britanie, Germania, Spania si de la noi. In România, sintagma desemneaza scriitorii si poetii nascuti in primele decenii ale secolului XX, impiedicati sa-si publice opera de catre teribila cenzura socialista din deceniile 5 si 6.

Din când in când (prea des, dupa parerea mea) apare câte un articol-reportaj-stire senzationala-sondaj-semnal de alarma sau alta bazaconie de colectat bani prin tiraj-audienta-rating-samd in care se striga in gura mare ca Tinerii din ziua de azi nu sunt buni de nimic, nu invata, sunt indolenti, nu le place munca, nu fac, nu dreg, sunt trogloditi, imorali, violenti, alcoolici, drogati, tatuati, satanisti, chiulangii, nu citesc, nu merg la spectacole, vor prea multi bani, sunt adepti convinsi ai nihilismului si idolatrizeaza doar analfabetii-milionari de carton… Pe scurt, sunt pusi la zid: Uite-i, generatia pierduta! Mai urmeaza sa ni se ceara exterminarea lor in masa. Si cine ii pune la zid? Tocmai cei care promoveaza “valori” din categoriile citate: violenta, kitsch, analfabeti-milionari de carton etc.

Nu neg faptul ca partial au dreptate, ca exista si astfel de specimene. Dar, pe lânga faptul ca si in acest caz generalizarea dauneaza grav adevarului, cei care arunca piatra se multumesc cu atât; nu misca un deget pentru ameliorarea situatiei. Despre ce ar mai scrie-vorbi-abera ei daca s-ar schimba ceva in bine?!

Din fericire sunt in masura sa-i contrazic: Cunosc personal, am vazut, am auzit, am citit despre tineri care invata, vorbesc doua-trei-sau mai multe limbi straine, isi dau doctorate, au una-doua-trei slujbe, câstiga burse (pe merit) in strainatate, citesc, scriu, merg la spectacole, picteaza, danseaza, sunt omniprezenti pe internet, militeaza pentru cauze nobile, lupta din rasputeri impotriva demagogiei de orice natura, dispretuiesc prostul-gust si se opun nesimtirii, isi ajuta propriile familii cu generozitate, isi aleg in viata modele uimitoare de pe cele mai inalte trepte ale scarii de valori… Si fac toate acestea uneori chiar in pofida mediului ostil care tinde sa-i marginalizeze.

Aceasta categorie de tineri este majoritara si ma bucur. Este Generatia gasita si putem conta pe ea!

Dan Costinas

This entry was posted on Monday, March 23rd, 2009 at 03:53 and is filed under Somnul natiunii naste monstri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

3 comments so far

 1 

Mi-ati ridicat…, daca-mi dati voie sa spun asa, articolul la fileu. Tocmai am inaugurat o noua categorie pe blogul meu intitulata “Tema de 10(zece)” in care nu am postat pana acum nici un articol dar vreau sa citez fragmente din temele elevilor mei de la Uman scrise sub ochii mei in 5-10 minute pe diferite pretexte, extrem de subtile si inteligente incat, daca nu ai sti ca sunt tineri de 15 ani, nu ai crede ca autorii sunt elevi.

March 23rd, 2009 at 07:12
 2 

Din pacate jurnalistii din ziua de azi nu isi mai pot cara cu demnitate numele ce-l poarta.
Sunt atat de axati pe clisee si pe relatarea fabulosului din ordinar, incat nu mai apuca sa vada realitatea in care traiesc.

March 23rd, 2009 at 14:49
 3 

Las la o parte aversiunea mea fata de Tudor Chirila si va recomand sa cititi acest post de pe blogul lui. Pentru că o fi el un dobitoc, dar e un dobitoc inteligent, recunosc.

http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html

March 24th, 2009 at 00:48