3
May

Ziua Libertatii Presei

   Posted by: Dan   in Mass-media cea de toate zilele

In loc de Revista presei de duminica: Astazi sarbatorim Ziua libertatii de exprimare a presei de pretutindeni. Din pacate mai exista inca mult prea multe tari in care jurnalistii sunt arestati, judecati, ori chiar agresati sau ucisi doar pentru ca au ales sa spuna adevarul. Publicatii cenzurate, amendate, suspendate sau chiar desfiintate pentru un simplu “delict” de opinie in contradictoriu cu cea oficiala. Avem dreptul la libera exprimare, mentionat si in Articolul 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. La multi ani, jurnalisti, oriunde va aflati!

Este libera presa din Romania? La o prima vedere am putea raspunde afirmativ. Dar, atata timp cat absolut toate marile canale media (cele mai vizibile, care de fapt conteaza) sunt detinute de oameni de afaceri, mai mult sau mai putin contestati, sau de politicieni, mai putem vorbi de Libertate in adevaratul sens al cuvantului? Televiziunile, radiourile, publicatiile sunt, in schimb, libere sa-i atace pe adversarii patronilor. In ciuda faptului ca toti se declara astazi independenti, cred ca este imposibil sa gasesti asa ceva.

In Raportul anual Freedom House pentru 2009, tara noastra imparte un (rusinos, l-as numi eu) loc 92 — din 195 de tari analizate — cu Panama, Ecuador si Peru. Ratingul acordat Romaniei este 44 (fata de 9, 10 sau 11 primite de tari precum Islanda, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia — aflate pe primele locuri ale clasamentului; sau fata de 94, 96 sau 98 pentru ultimele clasate: Cuba, Libia, Turkmenistan si Coreea de Nord). Presa romaneasca are, si pentru acest an, lipita eticheta “Partly Free”. Clasamentul complet aici: FREEDOM OF THE PRESS 2009

This entry was posted on Sunday, May 3rd, 2009 at 00:13 and is filed under Mass-media cea de toate zilele. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

6 comments so far

Mica
 1 

La intrebarea “este libera presa din Romania?” eu as zice, chiar si la a doua vedere, ca da. Daca n-ar fi asa, ai gasi in toate ziarele, pe toate posturile de televiziune, unanimitate in prezentarea stirilor, eveninentelor. Cum era pe vremea lui ceausecu (intentionat am scris fara majuscula) cand indiferent ce ziar citeai gaseai aceleasi osanale. Despre unica televiziune nici nu mai are sens sa pomenim.

Iti revine tie cititorul, privitorul, ascultatorul rolul de-a cerne din ceea ce ti se ofera pentru a gasi Adevarul, adevarul tau. Asta daca nu esti dispus sa inghiti pe nedigerate, drept “adevar”, ceea ce gasesti citind un ziar sau altul, urmarind o televiziune sau alta. Si ca cititor/privitor/ascultator avizat n-o faci daca accepti partizanatul, asumat sau nu, al mass-media.

Mai important mi se pare sa vedem daca jurnalistul este liber de a-si comunica propriile idei din convingere sau este “convins” sa se manifeste intr-un fel sau altul.
Abia aici incepe problema libertatii de exprimare.
Parerea mea!

May 3rd, 2009 at 09:05
 2 

Tocmai datorită “libertăţii presei” a fost iniţiată campania de informare:
“MERITUL CETĂŢEANULUI PUTERNIC” !

Numai împreună cu CEI MAI BUNI, campania “MERITUL CETĂŢEANULUI PUTERNIC” iniţiată pe site-ul „NETLOG” la începutul anului 2009, va demonstra puterea reală a opiniei publice şi adevărata schimbare în societatea noastră.
Înainte de decembrie 1989 eram obişnuiţi cu cele trei cuvinte ale tricolorului…

După această dată, românii, din cauza actualelor probleme de sistem se confruntă cu:
jaful de la Braşov, furtul de arme dintr-o unitate militară, cazul Gorbunov, demisia ministrului de interne, arestarea lui Gigi Becali, etc.

Dincolo de tăcere, se naşte întrebarea: priorităţile în trei cuvinte pe care le cunoaşteţi, problemele cetăţenilor (MANIPULAREA, CORUPŢIA, PROTECŢIA),
CINE LE REZOLVĂ, CÂND , CUM, CU CE ?
Dacă afirmaţia scrisă în paranteze este valabilă, evident trebuie să găsim, pâna nu este prea târziu, soluţii eficiente de rezolvare a acestora, vă mulţumim pentru atenţie !
Cu modestie, am lăsat întrebarea „CU CE ?” ultima, cu toate că este necesară indiscutabil, pentru o fundaţie interesată de îndeplinirea obiectivelor sale, de imaginea reală a României în lume. (partener media al campaniei de informare naţională cu caracter permanent, MCP Press Agency).

Aşteptăm un sprijin (2%), dacă se poate şi de la Dumneavoastră !
Pentru alte detalii privind derularea acestei campanii de informare naţională vă rugăm să apelaţi la sau la “CLUBUL COMUNICĂRII LIBERE” (site-ul “NEOGEN”).
http://mcpmeritulcetateanuluiputernic.blogspot
http://societateacivilaforta.blogspot.com
http://ro.netlog.com/2007MIGIS1/blog/blogid=815176

Completaţi formularul fiscal F200 sau F230 cu datele:
Fundaţia MCP (MASS COMMUNICATION POWER)
Cod Fiscal:10640880
BCR-Filiala Lipscani
IBAN RON: RO88RNCB0090000509540001

Cu stimă deosebită, Ec. MIHAIL GEORGEVICI, preşedintele Fundaţiei

May 5th, 2009 at 12:50
 3 

O iniţiativă legislativă pregătită de societatea civilă (Fundaţia MCP în special) este încă nevalorificată, deşi a atins atenţia publică în anul 2008 şi fost anticipată de MCP Press Agency.

Începând cu luna decembrie 2007, conducerea fundaţiei „MCP (MASS COMMUNICATION POWER)” a avut iniţiativa lansării pe site-ul „Neogen.ro” a unui nou club, ca urmare a solicitărilor tot mai numeroase primite de la cetăţeni. Deja mulţi cunosc, este vorba de „ CLUBUL CU VEŞTI BUNE ”.

http://incepandcuanul2008maimultevestibune.blo

După cum evidenţiază “REALITATEA.NET”,

http://www.realitatea.net/senatul-a-hotarat-ca-posturile-de-radio-si-televiziune-sa-difuzeze–in-mod-egal–stiri-cu-teme-pozitive-si-negative_304607.html

Toate exemplele de mai sus sunt numite “probe” de către iniţiatori şi ar demonstra “extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa”.

şi “HotNews.ro”, în luna iunie 2008,

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publici

Iniţiatorii proiectului de lege susţin că scopul acestei propuneri este “de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional”.

În fapt, reprezentanţii Fundaţiei “MASS COMMUNICATION POWER” au solicitat cu insistenţă prin intermediul MCP Press Agency, promovarea într-o proporţie sporită a aspectelor pozitive ale realităţii.

Materialul propus de organizaţia noastră, mediatizat de “MCP Press Agency”, a avut drept scop prezentarea ştirilor pozitive într-o mai mare masură opiniei publice începand cu anul următor, 2008, nicidecum, aşa cum au precizat parlamentarii, difuzarea în mod egal, a ştirilor cu teme pozitive şi negative.

După publicarea anunţului nostru, senatorii au decis în anul 2008, ca programele de ştiri din cadrul televiziunilor şi radiourilor să difuzeze în mod egal ştiri pozitive cât şi ştiri negative, inspirându-se după articolele prezentate de trustul nostru de presa “MCP Press Agency”, pe care vi le prezentăm:

“Felicitări Senatului României !”
http://felicitarisenatuluiromaniei.blogspot.co

“SĂ EVIDENŢIEM MAI MULT FAPTELE BUNE !”
http://www.inpolitics.ro/Blog/BogdanMurarasu/a

Ne propunem şi pe această cale, să susţinem şi să dezvoltăm o reţea căt mai mare de specialişti ai veştilor bune, – la început pe Internet – o condiţie a dezvoltării democraţiei şi a civilizaţiei în zilele noastre.

Aşteptăm ştirile Dumneavoastră interesante şi dacă este posibil chiar şi comentarii.

MCP Press Agency, FINA CILIAN

June 8th, 2009 at 19:59
IOAN CERCEL
 4 

MCP Press Agency
Comunicat

In memoria lui Dr. MARTIN LUTHER KING
se va infiinta
un club international cu aceeasi denumire.
15 ianuarie 2010

Conducerea Fundatiei MCP (MASS COMMUNICATION POWER) cu membri in tara si strainatate, a luat initiativa de a infiinta Clubul International „Dr.Martin Luther King”.

Acest CLUB va functiona in cadrul organizatiei si in acest fel va fi evidentiata in Romania miscarea sociala pentru drepturile civile, marcata de lupta doctorului King si extinderea mesajului acestuia in secolul care a inceput.

Cu totii stim ca Dr. Martin Luther King a fost cea mai marcanta personalitate a secolului X X. El nu a luptat exclusiv pentru drepturile unei minoritati, ci pentru orice individ asuprit din lume, pentru egalitate, libertate si fraternitate, instaurand o adevarata cultura a pacii, vietii si iubirii interumane. Dupa cum se stie, Martin Luther King, acest erou al drepturilor civile a obtinut, in anul 1964, Premiul Nobel pentru Pace.

Reprezentantii unor organizatii neguvernamentale active, printre care enumeram: ASOCIATIA FEMEILOR DIN ROMANIA, AS. COL. CLUB, ASOCIATIA NATIONALA DEMOCRATICA DE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI, ASOCIATIA NATIONALA A PENSIONARILOR DIN ROMANIA, ASOCIATIA PENTRU SIGURANTA CETATEANULUI, au fost de acord cu infiintarea Clubului si chiar cu dezvoltarea acestuia la nivel international.

Aceste organizatii vor face front comun in lupta lor pentru drepturile femeilor, astfel, ca in Romania, cancerul de san sa nu mai reprezinte prima cauza de deces, asa cum se intampla, din pacate, in anul 2010.

Cu prilejul comemorarii zilei de nastere a lui Martin Luther King, 15 ianuarie, presedintele Fundatiei MCP (MASS COMMUNICATION POWER) ii solicita presedintelui Statelor Unite ale Americii, urmatoarele:

1. sa accepte functia de presedinte de onoare al Fundatiei MCP (MASS COMMUNICATION POWER),
2. sa sprijine functionarea si dezvoltarea acestui Club, in limitele posibile.

„Avem nevoie sa fim impreuna pentru a realiza un tel comun: egalitatea de sanse si forta femeilor in lume”. Acesta este mesajul presedintei ASOCIATIEI FEMEILOR DIN ROMANIA, doamna Liliana Pagu, pe care dorim sa-l transmitem in toata lumea.

Speram, ca si pe aceasta cale sa contribuim la afirmarea si dezvoltarea democratiei pe intregul mapamond.

MCP Press Agency, Ioan Cercel

January 18th, 2010 at 12:06
 5 

DE CE FUG POLITICIENII DE OTV ?

Alaturi de acestia, am observat ca sunt si primarii si chiar trusturile de presa. Nu ma mir de reactia lor, acum doi ani in urma am transmis in toata mass-media articolul: “CAMPANIE PENTRU MASS-MEDIA CURATA”. Nu am primit raspuns nici pana in prezent, desi materialul a fost publicat si in strainatate. Cu toate acestea, o parte din liderii politici si chiar jurnalisti au incercat sa prezinte realitatea din zilele noastre, aceea a existentei grupurilor de interese, la care trebuie sa aderi, daca vrei sa mananci o paine pentru a supravietui sau a te capatui intr-un fel.
Recent, am citit in “The International Harald Tribune” un articol intitulat: Regulile revolutiilor din secolul al XXI-lea.
Cu acest prilej, au fost prezentate cele opt reguli ale vietii politice moderne facandu-se referire si la activitatea presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez.
Un capitol interesant este demn de a fi retinut: “Democratia s-a devalorizat. Chavez a organizat mai multe referendumuri si alegeri de cand a sosit la conducere, cu noua ani in urma. Insa atunci cand puterea legii este absenta, cand transmisiunile posturilor de televiziune sunt cenzurate, cand certificatele de nastere si cartile de identitate pot fi cumparate pentru cateva sute de dolari, cand zeci de miliarde de dolari lipsesc din bugetul national, cand sistemul judiciar este supus si cand coruptia reprezinta un stil de viata – democratia si nepotismul se apropie mai mult ca oricand. Noile formulari – “democratia suverana” a Rusiei sau “democratia socialista” a lui Chavez – nu fac altceva decat sa ascunda acest fapt. (Din revista “Esential”, rubrica “Cultura”).
Dupa cum stim, marea majoritate a populatiei necajite si manipulate politic isi doreste un partid care sa le apere interesele si nu unul cu traditie nationala doar in titulatura.
Cetatenii Romaniei asteapta in continuare realizarea acestui deziderat.
Este socant cum toti reprezentantii partidelor se ocupa de protectia sociala, iar aceasta, din pacate, departe de standardele UE si NATO, nu se abordeaza decat declarativ si prea putin in realitate.

Faptul ca acest post de televiziune OTV, al poporului, nu este luat in seama de cei din conducerea tarii, politicieni, guvernanti si reprezentanti mass-media – constituie o discriminare fara precedent in Romania, de aceea propun mediatizarea larga a acestui material, pe toate canalele mass-media si in intreaga lume !

Nu trebuie sa ignoram forta poporului, NU VOM SCAPA DE EA, NICI IN MORMANT…
acum si nu alta data, sa tinem seama ca:
“Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta.”Woody Allen ”
Felicitari prof.dr. Cojocaru si jurnalistului Barbu Tudor, care au reusit sa mobilizeze masele in drumul lor catre victorie, sa polarizeze atentia publica, am in vedere propunerea de initiere a partidului cu P la puterea a treia, “PARTIDUL PUTERII POPORULUI” !

Va multumesc pentru aceasta initiativa si mult succes,

Mihai Georgevici, MCP Press Agency
Fondatorul campaniei de informare “MERITUL CETATEANULUI PUTERNIC”.

March 31st, 2010 at 10:52
 6 

Prea am mers timp de douăzeci de ani numai pe orizontală !
http://www.youtube.com/watch?v=8JHT2eFQdWc

February 13th, 2011 at 04:06