8
May

Anatomia cuvintelor

   Posted by: Dan   in Anatomia cuvintelor

HotNews.ro: Limba engleza urmeaza sa adauge in vocabular cuvantul cu numarul 1.000.000, anunta experti lingvisti americani, citati de telegraph.co.uk. Defriend, noob sau chiconomics sunt doar trei dintre cuvintele ce ar putea fi alese sa marcheze acest prag, si au fost alese de academicienii de la Global Language Monitor, o asociatie din Texas (SUA) care se ocupa cu studiul evolutiei limbii engleze.

Anatomia cuvintelorProfit de aceasta stire pentru a va reaminti de rubrica “Cuvântul care innobileaza”, initiata de Zia®ul de la 5 si transferata la Booket.ro odata cu desprinderea acestuia din urma ca supliment literar.
Limba româna este departe de recordul care urmeaza sa fie inregistrat de limba lui Shakespeare (apropo, pe vremea inimitabilului bard limba engleza culta numara sub 100.000 de termeni). Regretatul (dar si mult contestatul) profesor Pruteanu considera ca limba româna are aproximativ 200.000 de cuvinte, din care se utilizeaza frecvent abia câteva sute.

Sunt total de acord cu aplicarea etichetei de “organism viu” oricarei limbi moderne. Lasând la o parte (deocamdata) implanturile cu barbarisme inutile, in principiu sunt de acord si cu procesul de modernizare continua la care este supusa limba, mai ales cea vorbita. In acest context neasteptat de dinamic, avem datoria (chiar patriotica as zice) de a “sterge de praf”, de a prezerva si arhiva intreg fondul national de cuvinte. Amplificând putin, as combina doua dintre zicerile unor mari români:
Limba noastra-i o comoara… care nu-i a mea si nici a voastra, nici a urmasilor vostri, ci a urmasilor urmasilor vostri!

Dupa parerea mea, academicienii nu vor ajunge prea curând la un consens privind raportul dintre vocabularul activ (totalitatea cuvintelor frecvent folosite) si intregul lexic al limbii române. Circa 20% (procent sustinut de majoritatea specialistilor) mi se pare suficient de realist, foarte apropiat de realitate. “Cuvântul care innobileaza” a fost proiectat pentru a va readuce in atentie cuvinte-matca ale limbii române aflate in marea masa a celorlalte 80%.

Rubrica este realizata cu ajutorul DEX online (cititi mai multe detalii despre Proiectul DEX online), de unde sunt preluate definitiile. (Copyright ©2004-2007 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL)

Dan Costinas

P.S. Cuvantul cu numarul 1.000.000 va fi anuntat miercuri, 10 iunie, la ora 10:22 am GMT. [ HotNews.ro ]
P.P.S. Incepând chiar de acum, “Anatomia cuvintelor” este, totodata, si o noua rubrica permanenta a Zia®ului.

This entry was posted on Friday, May 8th, 2009 at 00:03 and is filed under Anatomia cuvintelor. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One comment

 1 

V-ati asumat o misiune extrem de nobila si sunt sigura ca veti sensibiliza multi cititori mai ales prin transferul rubricii, dar chiar si asa, e o idee excelenta sa “stergem de praf” cuvintele, chiar daca nu avem talentul lui Arghezi si inventivitatea lui Ion Barbu. Cred ca primul care ar trebui sa-si adauge patina pretioasa a timpului in vocabular, ar trebui sa fie stilul publicistic deoarece e inca destul de citit.

May 10th, 2009 at 03:49