Un cuboman la Paris
Programat:
Alegeti trei scaune, doua palarii, cateva umbrele, cateva pietre, mai multi arbori, trei femei goale si alte cinci bine imbracate, saizeci de barbati, cateva case, vehicule din toate epocile, manusi, telescoape etc.
Taiati totul in bucati mici (de exemplu 6×6) si amestecati-le bine intr-o piata larga. Reconstituiti dupa legile hazardului sau cum vi se nazare si veti obtine peisajul pe care vi l-ati dorit intotdeauna. ~ “Lectie de cubomanie in viata de toate zilele”, Gherasim Luca
Nu exista poezie buna si poezie proasta; doar ca unele versuri rezoneaza in mai multe minti/suflete, altele in mai putine. Ca de obicei, m-as bucura sa ma contraziceti, sa ma completati ori, pur si simplu, sa propuneti Versurile de joi pentru saptamana viitoare.
Va multumesc pentru reactia prompta si pentru nominalizarile de saptamanile trecute.
Ele nu vor ramane fara ecou; in a doua zi de joi din luna august le vom expune “criticii” pure a cititorilor si se va pronunta “Vox populi” in agora Zia®ului. [iar voi fi acuzat ca folosesc prea multe “cuvinte” – vezi, asta e cusurul meu!]
Alegerea de azi, 23 iulie 2009: D’Audiant à Voyant de Gherasim Luca
Comment placer sur une orbite
sans cieux
les prunelles
sans yeux
de nos orbites
sans creux ?
les lèvres
sans bouche
sous des narines
sans trou ?
l’oreille à l’orée de l’oeil
la rétine à même le tympan
le dedans entre les dents
et le dehors dedans ?
Publicata in 1976 la Paris, in volumul “Paralipomènes (Le Soleil Noir) – care contine si o cubomanie de autor”. Chiar astazi ar fi implinit 96 de ani. Daca ar fi avut zile si (numai daca) in urma cu 16 ani NU s-ar fi sinucis, aruncandu-se in Sena! Suprarealist convins, a debutat cu poezii in revista de avangarda Alge, editata la Bucuresti de Aurel Baranga, Jules Perahim, Sesto Pals si Paul Paun in anii ’30. Daca nu mai gasiti Inventatorul Iubirii – editura Dacia, 2003, luati de aici cateva mostre din opera Maestrului. Sau, daca va e la indemana limba franceza, chiar de aici.
2 comments so far