25
Aug

Pactul cu diavolul

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

“Ideile muzicale imi invadeaza mintea si ma rascolesc ca si bataia din aripi a fluturilor; tot ceea ce am de facut este sa intind mana si sa incerc sa-i prind.” ~ Charles Gounod

Cine (mai) asculta azi muzica simfonica? Cine (mai) merge la Opera?
Din fericire, destul de multi. Personal cred ca ar putea fi si mai multi daca – vorbind acum strict despre Opera – ar cunoaste povestea transpusa pe portativ de compozitor, daca ar putea citi textul inainte de auditie. Sa mai facem o incercare:

FAUST, alaturi de Roméo et Juliette este una dintre cele 13 opere ale lui Charles Gunod cu cea mai mare priza la public ~ Libretul: Michel Carre si Jules Barbier (inspirat din legenda germana a doctorului Faustus care a facut un pact cu diavolul in schimbul dobandirii cunoasterii absolute)
Dar care e povestea?
Foarte pe scurt, pentru a nu va strica bucuria unei vizionari viitoare:

Batranul filosof Faust isi deplange tineretea irosita si puterile pierdute si se pregateste sa se sinucida. In ultima clipa se hotareste sa ceara sprijinul diavolului. Acesta ii este oferit imediat prin intermediul lui Mefisto: batranului i se ofera tineretea pierduta in schimbul sufletului. “Tanarul” Faust o seduce pe Margareta, apoi o tradeaza… Finalul este totusi fericit si optimist, iar necuratul ramane cu buza umflata.

Multumita Trilulilu, va propun sa ascultati o varianta in limba romana a Corului soldatilor din Actul IV:

Faust, corul soldatilor
Asculta mai multe audio Muzica

This entry was posted on Tuesday, August 25th, 2009 at 00:13 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.