24
Oct

Tag der Bibliotheken

   Posted by: Dan   in Ceea ce conteaza

“Deutschland, Deutschland über alles…” ~ Das Lied der Deutschen

Daca tot s-a incheiat de cateva zile marele Targ International de Carte de la Frankfurt, si daca tot a fost considerat un succes rasunator: 3.000 de evenimente si fix 290.469 de vizitatori in numai cinci zile, mi-am propus pentru azi sa va mai prezint cateva cifre – impresionante dupa parerea mea de nespecialist. Dar poate se vor autosesiza specialistii reuniti sub onorabila sigla ProLibro (blog colectiv de biblioteconomie) si ne vor da cateva date similare despre situatia actuala din Romania. In niciun caz nu vom compara mere cu pere; vom incerca sa pastram proportia atunci cand vorbim de Romania pusa alaturi de Germania!

Pe 24 octombrie, in fiecare an, se sarbatoreste in Germania Tag der Bibliotheken (Ziua Bibliotecarului). Cu acest prilej a fost data recent publicitatii o statistica, din care am preluat doar cateva cifre:

• In Germania functioneaza aproximativ 11.000 de biblioteci;
• Anual se organizeaza circa 291.000 de evenimente in aceste biblioteci;
• Peste 200 milioane de cititori in fiecare an;
• Zilnic (duminica a fost exclusa din calcul, deoarece marea majoritate a bibliotecilor sunt inchise in aceasta zi) aproximativ 670.000 de persoane intra in biblioteca;
• 11,3 milioane de cititori imprumuta 465 milioane de carti in fiecare an;
• Se estimeaza un fond de carte de aproximativ 358 milioane de unitati.

Sursa informatiilor: Deutscher Bibliotheksverband e.V. (Asociatia Bibliotecarilor din Germania)

This entry was posted on Saturday, October 24th, 2009 at 00:05 and is filed under Ceea ce conteaza. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.