21
Nov

Cuvantul care innobileaza (I)

   Posted by: Dan   in Anatomia cuvintelor

Din ciclul Cuvinte sterse de praf:

BÁLMOŞ, s.n. Mâncare ciobănească făcută din caş dulce de oaie, fiert în lapte (sau în unt etc.) cu puţin mălai. [Var.: bálmuş s.n.] – Cf. magh. bálmos.
Sursa: DEX ’98
BÁLMOŞ n. Mâncare preparată, de obicei, din caş dulce, amestecat cu puţină făină de porumb şi fiert în lapte de oaie. /-ung. bálmos
Sursa: NODEX
bálmoş s. n.
Sursa: Dicţionar ortografic

[ v. aici mai multe Cuvinte care innobileaza ]
Sunt total de acord cu aplicarea etichetei de “organism viu” oricarei limbi moderne. Lasând la o parte (deocamdata) implanturile cu barbarisme inutile, in principiu sunt de acord si cu procesul de modernizare continua la care este supusa limba, mai ales cea vorbita. In acest context neasteptat de dinamic, avem datoria (chiar patriotica as zice) de a “sterge de praf”, de a prezerva si arhiva intreg fondul national de cuvinte. Amplificând putin, as combina doua dintre zicerile unor mari români: Limba noastra-i o comoara… care nu-i a mea si nici a voastra, nici a urmasilor vostri, ci a urmasilor urmasilor vostri!

Dupa parerea mea, academicienii nu vor ajunge prea curând la un consens privind raportul dintre vocabularul activ (totalitatea cuvintelor frecvent folosite) si intregul lexic al limbii române. Circa 20% (procent sustinut de majoritatea specialistilor) mi se pare suficient de realist, foarte apropiat de realitate. “Cuvântul care innobileaza” a fost proiectat pentru a va readuce in atentie cuvinte-matca ale limbii române aflate in marea masa a celorlalte 80%.

Rubrica este realizata cu ajutorul DEX online (cititi mai multe detalii despre Proiectul DEX online), de unde sunt preluate definitiile. (Copyright ©2004-2007 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL)

This entry was posted on Saturday, November 21st, 2009 at 00:00 and is filed under Anatomia cuvintelor. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One comment

Mica
 1 

Balmosul, se pare, e o specialitate culinara specific romaneasca, care difera ca mod de preparare in diversele regiuni.
Regretatul Radu Anton Roman, in cartea sa Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti ii acorda un loc important pomenind, in stilu-i inconfundabil, amintind balmosul de 3 ori:
1. Balmos din unt, malai, smantana, lapte acru;
2. Balmos de Gorj din malai, cas proaspat, jintita*, smantana, unt;
3. Balmos de Bucovina din malai, unt, cas proaspat, smantana si telemea.

——————————————————————
*JÍNTIȚĂ s.f. Produs lactat preparat prin încălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea cașului. – Et. nec.
Sursa: DEX ’98

November 21st, 2009 at 12:24