24
Nov

If I Could

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

«Oh majestuoso Cóndor de los Andes, llevame, a mi hogar, en los Andes, Oh Cóndor.» ~ El cóndor pasa

Yau kuntur llaqtay orgopy tiyaq Maymantam gawamuhuakchianqui, kuntur kuntur Apayllahuay llaqtanchikman, wasinchikman chay chiri orgupy, Kutiytam munany kuntur kuntur.Calatorie muzicala: ChinaGrecia — Peru…

La cererea unui numar mare de cititoare, vreo 2, v. aici presiunile exercitate, continui astazi serialul inceput cu doua saptamani in urma, din care va ofer episodul 3/8 (al treilea din opt zile de marti) dedicate folclorului muzical.

Un compozitor sud-american nu poate fi altfel decat foarte prolific, nu? Aproape 1000 de compozitii muzicale inspirate din bogata mostenire folclorica incasa, apoi o duzina de copii (10 rezultati din casatoria sa cu Sebastiana si, dupa moartea acesteia, alti doi din casatoria cu Carmela, sora fostei sotii!)
Daniel Alomía Robles, fost student la medicina, a decis pe la inceputul anilor 1890 sa se dedice exclusiv muzicii. Si se pare ca nu a gresit. Postmortem, cea mai cunoscuta piesa muzicala compusa de el, zarzuela El Cóndor pasa a fost inclusa pe lista Patrimoniului National Cultural al Republicii Peru. O merita cu prisosinta.

Ascultati acest fragment de folclor peruan autentic:

Les Flûtes Indiennes d’Amérique du Sud – El Condor Pasa .mp3
Found at bee mp3 search engine

Cum ma astept (in continuare) la reactii prompte, dar si foarte critice, din partea multelor (cele 2) cititoare mentionate si mai sus, cum ca nu asta asteptau domniile-lor de la o sectiune de “Folclor”, le raspund anticipat: am decis ca acest serial sa acopere un interval de opt saptamani – timp in care eu prezint franturi din creatii internationale, iar cititorii (inclusiv doamnele X si Y) au la dispozitie spatiul destinat comentariilor pentru a propune “comori” nationale.

This entry was posted on Tuesday, November 24th, 2009 at 00:00 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

5 comments so far

 1 

Post-scriptum:
O contributie esentiala in raspandirea acestei mici bijuterii muzicale in lumea larga au avut-o Simon & Garfunkel, un duo american la moda in anii 1960-70. Albumul “Bridge over Troubled Water” (ianuarie 1970) contine printre altele si piesa El Cóndor Pasa (If I Could), prelucrare dupa Daniel Alomía Robles, versurile Paul Simon:

Simon & Garfunkel – El Condor Pasa .mp3
Found at bee mp3 search engine
November 24th, 2009 at 00:01
Mica
 2 
November 24th, 2009 at 21:49
Mica
 3 
November 24th, 2009 at 22:06
Mica
 4 
November 24th, 2009 at 22:09
Mihaela
 5 

Intentionam sa postez ”El condor pasa”, varianta Gheorghe Zamfir, dar cum are atatea piese frumoase, propun:

November 28th, 2009 at 01:43