26
Nov

Elogiu Poetului cu nume de zeita

   Posted by: Dan   in Versurile de joi

« cel mai frumos poem al meu // încă nu a fost scris // şi-aş spune că precis // îl voi scrie mereu » ~ Călin Hera, revista Amfiteatru, 1988. “Unele lucruri s-au schimbat de atunci, altele nu.”

UPDATE: Pana saptamana viitoare, tot pentru Versurile de joi, incerc sa obtin si sa aduc aici un interviu cu Poetul Călin Hera.

Nu am nici cea mai vaga intentie de a revolutiona Istoria Literaturii, nici nu sunt cel mai in masura sa inventez noi criterii ori vreo alta Scala dei valori in masurarea talentului sau a celebritatii. Dar, in calitatea mea de cititor, nimeni nu-mi poate ingradi dreptul de a enunta aprecieri. Mai mult sau mai putin obiective, stiintifice sau corecte, dar asta este o alta poveste.

Apreciez ca sunt indreptatit, asadar, sa-mi dau cu parerea despre autor (indiferent daca e vorba de un poet, prozator, publicist, dramaturg, artist plastic, muzician sau ce altceva mai face el inspre deliciul nostru estetic), atunci cand consider ca este promitator, bun, foarte bun, excelent ori chiar sclipitor. Nu am timp si nici nu vreau sa astept pana cand acel autor trece in lumea celor drepti si abia atunci sa spun cat de mult mi-a placut cum a scris saracul, pacat ca nu mai e!

In acest context o spun raspicat si sincer: mie imi place ce si cum scrie Călin Hera, cunoscut cititorilor mai ales drept un prodigios editor coordonator la Evenimentul Zilei (v. aici cele mai recente editoriale si articole). Nu mi-am propus azi sa scriu despre Hera (zeita casniciei si protectoare a femeilor maritate), nici despre Hera jurnalistul ori prozatorul (nascocitorul notiunii de PA – proza arhiscurta, subiect caruia i-am rezervat un articol in viitorul nu foarte indepartat); nu, azi ma intereseaza exclusiv Călin Hera Poetul. Da, cu majuscula aldina!

Sambata trecuta am publicat, in avanpremiera, Versurile de joia asta:
dimensiunea a patra iubirea
te iubesc cu auzul
ca într-o călătorie eu aici tu pe scaunul din dreapta
aud sunetul privirii tale ca un lac de dimineaţă în munţi

te iubesc cu mirosul
ca o floare a soarelui însetată de cer
ca o briză a mării cu obrajii bronzaţi cu nisip pe glezne

te iubesc cu pipăitul
ca linia vieţii din palma aşezată pe sâni coborând uşor
aşa cum se desprinde ziua de noapte pe dig
mai departe

Se spune despre lipsa semnelor de punctuatie ca lasa libera imaginatia cititorului, care poate descoperi semnificatii nebanuite nici macar de autor.
In cazul de fata, cum poate fi privit si ascultat poemul:
– Realist si suprarealist, impresionist si post-impresionist, adica:
“lac de dimineata in munti” – (William Bliss Baker);
“nisip pe glezne” – (Paul Gauguin);
“se desprinde ziua de noapte” – (Claude Monet);
“rochia mov” – (Salvador Dali);
“explozie de struguri” – (Paul Cezanne).

– Finalul este de-a dreptul spectaculos:
“secret, menire, foame” – cortina cade peste un triumfal tutti a unison, exact ca intr-o opera de Leoncavallo.

Aici gasiti mai multe si foarte frumoase poezii (mentiune speciala: Măria sa, întâiul cuvânt, România literara, 1985). Ma astept ca, foarte curand, sprinteneala scriiturii si usurinta cu care versifica sa il confirme pe Călin drept un mare poet contemporan.

P.S. Daca tot se implinesc astazi 100 de ani de la nasterea lui Eugen Ionescu, cu voie de la poet am sa-i dedic o poezie care i se potriveste de minune “Imparatului absurdului”:
Împărat neapărat
Împăratul roşu
îşi umple fără grijă coşu’.

Împăratul gălbui
dă năvală, şui.

Împăratul oranj
râde, c-a făcut deranj.

Împăratul negru
e sobru şi, cică, integru.

Verde împărat
a venit şi s-a cărat.

Împăratul gri
nu suntem noi toţi, copii?

La multi ani, Maestre Eugen Ionescu! si La mai mare, Maestre Călin Hera!
This entry was posted on Thursday, November 26th, 2009 at 00:00 and is filed under Versurile de joi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Nu sunt obisnuit cu vorbele mari. Mă sperie. Desigur, nu pot fi ipocrit, îmi place când se vorbește bine despre ceea ce fac. Îți mulțumesc frumos.

November 27th, 2009 at 16:14
 2 

Placerea a fost de partea mea; chiar cred ca scrii bine. Si frumos.

November 28th, 2009 at 04:22