28
Nov

Restaurare

   Posted by: Dan   in Ceea ce conteaza

«Învăţăm la şcoală că ne-am bătut cu turcii sau cu alţi invadatori, dar lăsăm singuri să se distrugă clădirile în care au trăit strămoşii noştri.» ~ TVR

Călătorind în Europa sau, oriunde în lume, căutăm cu ardoare vestigiile trecutului.
La noi acasă, în schimb, patrimoniul construit de sute de ani, se degradează şi se distruge, prin neglijenţă, abandon, lipsă de fonduri, sau, de multe ori, din cauza unor afaceri imobiliare dubioase. Conace, palate, case, biserici, cetăţi dispar încetul cu încetul din peisaj, lasând loc unor terenuri virane bune să primească construcţii noi, mult mai profitabile. (Cititi mai multe detalii despre acest generos proiect desfasurat sub sigla TVR.)

This entry was posted on Saturday, November 28th, 2009 at 04:18 and is filed under Ceea ce conteaza. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Laudabil! Chiar n-aveam habar de initiativa…

In alta ordine de idei, iata planul nemtesc de restaurare a Insulei Muzeelor din Berlin. Termen de livrare – 2015. O oaza de cultura in mijlocul urbei 🙂

November 29th, 2009 at 15:59
 2 

Chiar am incredere ca, in sfarsit, se poate schimba ceva in bine si in ceea ce priveste patrimoniul romanesc.

Prin Berlin am trecut in 2007, in drum spre nordul indepartat. Chiar si acolo am constatat ca inca se simt cicatricele ranilor din cele peste patru decenii de ideologie a proprietatii colective. Cred ca proiectul “Museumsinsel” va contribui la normalizarea starii de fapt.

November 30th, 2009 at 00:02