nullÎntre 19 și 21 mai, la cinematograful ARTA din Târgu Mureş, 9 producții foarte recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Olanda, Lituania, Polonia, Germania şi Austria.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Tîrgu Mureș va fi inaugurată cu Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki), o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.

Alte filme-reper ale selecției pentru Tîrgu Mureș: Imaginea de apoi (Polonia, 2016) – ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016); Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015) – un film al tinerei regizoare Lina Lužytė, filmat de reputatul director de imagine român Oleg Mutu; Străin în paradis (Olanda, 2016) – un documentar la limita cu filmul de ficțiune, care investighează relațiile de putere dintre oameni în contextul crizei recente a refugiaților din Europa; Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki (Finlanda, 2016) – câștigător al premiului Un certain regard, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, „unul dintre cele mai romantice filme despre box”, conform The Independent.

This entry was posted on Friday, May 19th, 2017 at 16:39 and is filed under Festivalul Filmului European, P®omo, Târgu Mureş. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.