30
Dec

Ziua Z+1

   Posted by: Dan   in Editorial

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene (si citez aici doar Austria, Italia si Spania, pe care le cunosc mai bine), România are infinit mai putine zile (oficial libere) de sarbatoare din cele 365/366 pe care le numara un an calendaristic. Sa tot fie maxim 6-7. Poate ca acesta e si principalul motiv pentru care la noi “sarbatoare” inseamna incarcarea, pâna la limita suportabilitatii, a propriului aparat digestiv cu cele mai nesanatoase combinatii de “sare, zahar si grasimi” – conform deja celebrului avertisment tv.

Mâncare din belsug, să ne fie masa-masă, stropita la greu cu lichide distilate sau de fermentatie astfel incât, daca nu reusim sa facem macar o indigestie, cel putin sa ne situam undeva in apropierea pragului unei foarte barbatesti come alcoolice. Intr-adevar, asa ne masuram cel mai exact virilitatea: in numarul de beri, sticlele de vin, de whisky ori de vodca pe care le putem dovedi inainte de a cadea sub masa.

Banuiesc ca nici acei putini care isi aleg destinatii (din ce in ce mai) exotice pentru petrecerea vacantelor de sarbatori nu fac exceptie de la regula pur româneasca. Se imbuiba, acolo departe de casa, tragându-si câte un sut in ficat/colecist/etc. cu fiecare dumicat sau dusca exotica. “Traditia” este suficient de bine inradacinata ca sa se manifeste si la mii de mile departare de casa.

Orice sarbatoare e compusa din trei acte: Ajun, Ziua Z si Ziua de dupa. Cea de-a treia e si cea mai grea: balonari, mahmureli, tristeti cu gândul ca trebuie sa reintram in rutina, cicaleli si traficul cotidiene – tot mai putin suportabile. Avem noroc tot cu creierul uman, acesta fiind programat sa uite repede; deja din Ziua Z+2 incepem sa ne gândim la urmatoarea sarbatoare, unde trebuie sa avem mâncare din belsug, să ne fie masa-masă, stropita la greu cu lichide distilate sau de fermentatie astfel incât, daca nu reusim sa facem macar o indigestie, cel putin sa ne situam undeva in apropierea pragului unei foarte barbatesti come alcoolice.

Noroc ca nu avem prea multe zile (oficial libere) de sarbatoare intr-un an.

Dan Costinas

This entry was posted on Tuesday, December 30th, 2008 at 07:13 and is filed under Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

5 comments so far

 1 

Asa este din pacate… Uneori ma intreb: “da’ mai frate chiar nu ne mai saturam, nu ni se mai apleaca odata?”… Ma refer la noi ca natie nu la noi cei poate mai firvai la stomac care chiar nu… pot 🙂 De aici, poate si vorba ceea: “Noi sa fim sanatosi!”… Noroc da ca nu avem mai multe zile libere… Fiindca alt leac nu vad. Cel cu criza e doar o gluma buna la bolile noastre… populare
Cele bune
si… La multi ani!
Flavius

December 30th, 2008 at 20:59
 2 

Eu cred ca “boala” de care sufera o parte buna a poporului roman este cea a grandomaniei si nimic mai mult. Sunt sigur ca nu ne sunt straine comentariile de genul: BMW-ul meu are xxx cai, si il iau pe ala cu VW Pasat ca are numai x cai. Cand ne intalnim, in loc sa vorbim de vacante, hobbiuri si despre lucruri frumoase, terminam laudandu-ne cu cat de bine ne merge – daca interlocutorul este tot roman asta pentru a crea invidie, sau cat rau ne-au facut altii, daca cel cu care vorbim e strain sa i se faca mila de noi. Iar chestia cu laudatul irigatului creierelor cu x litri de alcool pe cap de vita furajata, e atat de intalnita incat nu o mai observ. Mi se pare ca ne nastem cu aceasta dorinta de a demonstra celuilalt ca el e un nimeni, iar noi suntem mici zei…

Mergem dupa principiul “Astia-s prosti, noi suntem destepti”
Dar se potriveste mai bine asta:
“De ce îi mai râioasă capra, de aia stă cu coada mai sus” – Proverb romanesc din batrani.
La multi ani si la cat mai multe beri !

December 31st, 2008 at 10:26
Oana
 3 

In primul rand, felicitari pentru originalitatea cu care a fost creat acest blog. In rest, ce sa zic… cred ca morala pe care o putem trage din articolul de mai sus este destul de usor de inteles. Suntem din ce in ce mai lacomi (si nu ma refer numai la sarbatori), am ajuns sa mancam si sa bem de dragul placerii, folosind fara infranare si fara discernamant functia nutritiva. Apoi, cu un trup atat de greoi ne mai miram de ce ne pierdem discernamantul. Cum spunea cineva: „mâncarea multă dărâmă virtuţile”… Fratilor, aduceti-va aminte: mâncăm ca să trăim, nu trăim să mâncăm!!! Asa ca, atentie in seara asta, daca vreti sa intrati in noul an cu mintea si stomacul sanatoase. Numai bine si…
La Multi Ani Cu Veselie
Sanatate Pe Vecie
Casa PLINA De Bucate
Si Multi Bani, Pe Saturate,
Bani La Greu,
Noroc Cu Carul Ce Doresti
Si….. Sus Paharul!!!

December 31st, 2008 at 12:31
ancus
 4 

Dear Sir Daniel, va urez ca in anul care vine sa aveti parte doar de impliniri, sa fie un an mai bun, mai linistit…sa va dea Dumnezeu multa sanatate dumneavoastra si familiei, si sper sa ne revedem cu bine in 2009, poate chiar pe meleagurile autohtone. LA MULTI ANI si sus paharul!

December 31st, 2008 at 18:49
 5 

@Flavius –
@Nelu –
@Oana –
@ancus –

Multumesc pentru urarile calduroase.
Drept concluzie, nu gasesc alta rima (vorba cântecului): C-asa-i românul când se chercheleste…
Dupa aceea ajunge la “Urgenta” si devine, pentru o seara, star tv.

January 6th, 2009 at 21:08