Când privesc zilele de-aur a scripturelor române,
Mă cufund ca într-o mare de visări dulci şi senine ~ Mihai Eminescu

Pentru cei care nu stiu, am sa subliniez inca o data sentimentul de pretuire deosebita pe care il am fata de limba engleza. Nu pentru ca este vorbita de aproape o jumatate de miliard de nativi si de inca aproximativ alte 3 miliarde ca limba secundara pe toate continentele. Nici pentru ca a devenit o adevarata lingua franca pentru multe domenii de activitate de vârf (IT, transporturi aeriene, mass-media, ca sa amintesc doar câteva mai importante). Ci, in primul rând, pentru cultura uriasa care s-a dezvoltat in lumina acestei limbi universale. Si pentru posibilitatile aproape fara limita pe care ni le ofera cunoasterea ei pentru a intelege si a comunica cu civilizatii si culturi altfel greu de descifrat.

In niciun caz nu putem acuza limba engleza si nici expansiunea acesteia pentru excesele unor prea zelosi contemporani de-ai nostri care din prea multa, hai sa o numesc azi comoditate – ca sa nu fiu acuzat ca sunt prea dur martea – uita ca avem o limba peste masura de bogata si frumoasa si cad mereu, tot mai des, in pacatul mutilarii ei voluntare.
Si asa unii s-au pripit sa ne numeasca popor de violatori; mâine-poimâine ne vor scoate vinovati si de incest: nu de alta, dar ne siluim, fara nicio constrângere, strabuna noastra limba materna.

Iata doar câteva exemple graitoare, la indemâna astazi 10 februarie 2009. Am avut nevoie de mai putin de cinci minute pentru a gasi si a aduna la un loc câteva titluri:

Ziarul Financiar: Traderul care paria ca la cazinou banii Deutsche Bank
Acasa.ro: Petreceri de Valentine’s Day
Ziua: Ciorogârla-Reloaded
Capital: Planurile retailerilor de electronice, scurtcircuitate de criză
Libertatea: Parlamentarii vor lucra în weekend pentru a dezbate bugetul
Prima TV: WE LOVE TO ENTERTAIN YOU
ProTV Magazin: Carmen Tănase şi Gheorghe Visu – Simply The BEST!
Cronica Româna: Un candidat “catch-all” pentru prezidentiale?
Curierul National: Piaţa buy-back, o opţiune pe timp de criză

Toate-s praf… Lumea-i cum este … şi ca dânsa suntem noi.

This entry was posted on Tuesday, February 10th, 2009 at 02:51 and is filed under Atitudini. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One comment

 1 

Cu asa media, parca iti vine cheful sa faci shopping in Buzesti Market, daca esti determinat sa negociezi cu retailer-ii o legatura de patrunjel evergreen. Si cum nu se cuvine sa mergi pe strada ca “precupeata”, ca nu e cool si nici trendy (ce bine suna, nu?!) schimbi sulemenelile diafane ale buncii cu un make-up fashion. 😀

February 10th, 2009 at 11:15