13
Jun

Caelestis Suprema

   Posted by: Dan   in Scoala de Arte si bune Maniere

Dupa modelul Pirandello “Sei personaggi in cerca d’autore” caut si eu –de aproape doi ani– un titlu pentru aceasta imagine. Ma ajutati?

Cer vienez

©2007~M.C. (Clic pe foto pentru a vedea imaginea la dimensiunea maxima)

This entry was posted on Saturday, June 13th, 2009 at 00:03 and is filed under Scoala de Arte si bune Maniere. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

5 comments so far

 1 

Huitzilopochtli meets Zeus
O combinatie nonconformista de termeni proveniti din mitologii diferite: Printe alte calitati oferite lui Huitzilopochtli de catre mitologia azteca, acesta a fost slavit si ca “zeu al soarelui”.
Parintele suprem al zeilor si muritorilor de rand din vechea Grecie, Zeus, cu “resedinta pe varful Olimp”, varf socotit a fi in cer, este stapanul norilor.
Astfel, prin imbinarea elementelor apartinatoare culturilor diferite transmitem ideea de comuniune si eludare a limitelor dintre oameni, dintre oameni si natura, dintre fictiune si veridic.
Iar cuvantul de legatura “meets”, provenit din limba engleza, ofera o nota de actualitate, dand impresia de stereotipicitate – insa alegerea sa fiind atent studiata ne lasa cu senzatia unei vagi urme de ironie.

June 13th, 2009 at 01:02
 2 

Fara nici o pretentie de a fi inspirat, eu i-as pune numele de “Stop cadru de lumi intrepatrunse” deoarece apare atat terestrul cat si celestul, atat lumina cat si obscuritatea, atat “banalitatea” peisajului cotidian cat si magnificul unei creatii spontane si grandioase. Sunt straturi cognitive inseparabile ale unei realitati multiple si stupefiante cu care ne-am obisnuit dar care, daca ne gandim un pic, nu are nimic trivial sau obligatoriu.

June 13th, 2009 at 13:39
Mica
 3 

Waaaaw”!!! …
Daca privesti spre cer vei vedea aceeasi “lume” indiferent pe ce meridian sau paralela te-ai gasi la un moment dat.

June 14th, 2009 at 02:12
 4 

Poate ca ai dreptate Mica, insa lucrul acesta nu este chiar asa de usor de inteles si nici atat de cert cum rezulta din ce spui tu.

Pe de alta parte, poate fi adevarat si ca fiecare dintre noi nu vede aceeasi lume. La un curs de antropologie ni s-a povestit ca intr-un experiment le-a fost pus un film politist cu mult suspans si multi morti unor oameni dintr-un trib. In film, intr-un plan secundar si doar pentru putin timp, aparea o gaina, fara semnificatie pentru actiunea filmului. La sfarsit li s-a cerut sa comenteze filmul si sa puna intrebari. Singura intrebare a fost: a cui era gaina? Cand privesc la acest cer oare ce vad acei oameni? Cu siguranta un lucru diferit de ceea ce vedem noi si poate mai complex. De exemplu, cum in sistemul lor de filiatie intra si elemente naturale, e posibil sa vada in acest soare una dintre posibilele imagini ale tatalui sau ale mamei.

June 20th, 2009 at 02:29
Mica
 5 

@Marin Cand am scris ca uitandu-te la cer vezi aceeasi lume indiferent unde te afli ma gandeam la unul si acelasi individ, nu la persoane diferite.
Uitandu-te la cer nu vezi gropile din asfalt, de exemplu, indiferent daca esti in Bucuresti sau in Cuca-Macaii.
Altfel, ai dreptate si putem discuta mult si bine despre ce vad diversi indivizi privind acelasi cer.

June 20th, 2009 at 15:33