31
Aug

Guggenheim Bilbao Museoa

   Posted by: Dan   in Muzeele lumii

Muzeele lumii: Pe unele am avut sansa de a le vizita, altele sunt pe lista de asteptare pentru viitorul apropiat sau mediu, in cele mai multe nu voi ajunge niciodata…

Guggenheim Bilbao Museoa
Guggenheim Bilbao Museoa ©2009~D.C.(Clic pe foto pentru imagine marita)

Anul acesta (pe 3 noiembrie) se implinesc 60 de ani de la trecera in lumea vesnica a lui Solomon Robert Guggenheim, colectionar de arta si filantrop american, intemeietorul fundatiei care – din 1937, cu onoare – ii poarta numele. New York, Berlin, Venetia si Bilbao sunt principalele patru dintre centrele alese de familie si de managerii fundatiei pentru a alimenta si dezvolta gustul publicului larg pentru arta (in special cea moderna), fie ea arhitectura, pictura, sculptura, instalatii ori alta forma de arta vizuala.

Se spune despre Muzeul Guggenheim din Bilbao ca odata cu deschiderea sa pentru public (in 1997), a introdus acest oras basc (cel mai mare din Provincia Vizcaya) in circuitul turistic mondial. Se prea poate, desi nu foarte departe de muzeu se gaseste Puente de Vizkaya, clasificat de UNESCO drept monument apartinand patrimoniului universal.

Din pacate nu va pot oferi imagini din interiorul Muzeului. Fotografiatul este interzis, iar numarul celor care vegheaza la respectarea cu strictete a acestei interdictii este impresionant de mare, in afara celor cateva sute! (nu e exagerare) de camere de supraveghere; nici nu apuci bine sa scoti aparatul din buzunar sau din geanta ca imediat apare o “umbra” si – foarte politicos, dar totodata foarte ferm – esti invitat sa NU fotografiezi. Sa indraznesc totusi sa va arat o poza “furata” la intrare? Cele 9 Chevrolet-uri albe suspendate in aer (din care in imagine vedeti doar trei) reprezinta o copie fidela a instalatiei intitulata “Inopportune: Stage One, 2004” a lui Cai Guo-Qiang; originalul apartine Seattle Art Museum din statul american Washington. Vedeti aici mai multe masini (oricum, o fotografie oficiala).

Exteriorul poate fi pozat dupa pofta inimii: Puppy, catelul lui Jeff Koons ** Maman, paianjenul Louisei Bourgeois ** Tulipanes, lalelele lui Jeff Koons ** Arcos Rojos, arcurile rosii ale lui Daniel Buren.

Daca v-a placut ceva din putinul pe care vi l-am aratat, muzeul online este deschis 365 zile pe an, iar informatiile abunda. In: engleza, franceza, spaniola sau basca (euskara).

This entry was posted on Monday, August 31st, 2009 at 00:00 and is filed under Muzeele lumii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

3 comments so far

 1 

Catelul acesta atat de viu colorat mi-a adus aminte de decorurile din “Edward, omul foarfeca”, unul din filmele mele preferate dar si de scenele terifiante din “Shinning” in care tufele inocente de iarba devin animale periculoase… Desigur, a vizita acest muzeu, banuiesc ca e, pentru multi vizitatori, o satisfactie estetica sau, in cel mai rau caz, intelectuala…

August 31st, 2009 at 23:10
 2 

Curat intelectuala!
Ar fi si greu sa fie altfel, cand in colectiile permanente ai ocazia sa te bucuri de cateva originale de exceptie: Cézanne, Gauguin, Manet, Monet, Picasso, Pissarro, Renoir si chiar van Gogh…

September 1st, 2009 at 02:56
 3 

Multe muzee au o politica foarte avangardista in ceea ce priveste desigul cladirilor. La noi, muzeele dinamice se concentreaza pe diversificarea programelor publice, nu pe aspecte care tin de dezvoltare institutionala de substanta…
Speram insa ca si in Romania sa apara curand proiecte muzeale cu arhitectura indrazneata

September 2nd, 2009 at 11:02