27
Oct

Gayaneh

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

Programat:
«Let it be light and let it be joy!»

Cine (mai) asculta azi muzica simfonica? Cine (mai) merge la spectacole de Balet?
Din fericire, destul de multi. Personal cred ca ar putea fi si mai multi daca -vorbind acum strict despre muzica de Balet- ar cunoaste povestea transpusa pe portativ de compozitor, daca ar putea citi o scurta prezentare inainte de spectacol. Sa mai facem o incercare, de data aceasta cu una dintre capodoperele compozitorului si dirijorului armean Aram (Ilici) HACIATURIAN, alta decat “Spartacus”:

Gayaneh (var. Gayane), balet neoclasic (1942) in 4 acte. Desi locul de desfasurare a actiunii este un colhoz dintr-o zona muntoasa a Armeniei, elementele care alcatuiesc coloana vertebrala a libretului se imbina armonios: familie, dragoste, tradare, camaraderie, patriotism, cultura armeana, diversitate etnica etc. Gayaneh este o harnica si foarte tanara colhoznica, cu o casnicie nefericita datorita felului de a fi al sotului, tot mai greu de suportat (alcoolic, puturos, chiar sabotor). Pana la urma Binele invinge raul si asistam in final la trei casatorii.

Daca povestea e oarecum inconsistenta si are punctele ei slabe, in schimb muzica este impecabila: clasic si neoclasic ingemanate cu folclor autentic caucazian, evident, in primul rand armean. Ilustrez spusa de mai inainte cu o varianta interpretativa mai putin obisnuita a “Dansului sabiilor” (Gayaneh, Actul 4) — fragment foarte cunoscut, mereu surprinzator, dar intotdeauna captivant:

Orquestra de Guitarras de Barcelona:

In 2003, cu ocazia centenarului, Comitetul Director UNESCO a decis sa inchine intregul an compozitorului armean. (Vizitati Muzeul virtual Aram HACIATURIAN)

This entry was posted on Tuesday, October 27th, 2009 at 00:00 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

Mica
 1 

Daca-i balet, balet sa fie:

October 27th, 2009 at 09:57
Mica
 2 

Si:

October 27th, 2009 at 10:29