«Cand iti este foarte foame, orice mananci pare deosebit de gustos; cand esti foarte indragostit, vezi numai partea frumoasa a vietii.» ~ Proverb cambodgian

Muzica traditionala khmera: MahoriCalatorie muzicala: ChinaGreciaPeruScotiaCambodgia

La cererea unui numar mare de cititoare, vreo 2, v. aici presiunile exercitate, continui astazi serialul inceput cu patru saptamani in urma, din care va ofer episodul 5/8 (al cincilea din opt zile de marti) dedicate folclorului muzical.

Sunt putini cei care stiu astazi ca, de fapt, Cambodgia este o tara extrem de bogata. Avutia nationala, de necontestat, a acestui regat atat de mult incercat in zbuciumata lui istorie recenta, consta in reanimarea completa a vietii culturale. Muzica, dansul, teatrul si artele vizuale oglindesc cu distinsa eleganta splendorile anticului Imperiu Khmer, dar si cele apartinand candva impresionantului si remarcabilului Angkor Wat. (Clic pe foto pentru edificare)

Khim se numeste instrumentul din fotografia alaturata si este indeaproape inrudit cu Yang Chin din China, cu Tam Tap Luc din Vietnam, cu Santoor din Iran si, de ce nu, cu Ţambalul românesc!

(In articol am folosit imagini din urmatoarele surse: Sandrine Alexie on Fotopedia si MaxGarber.com Many thanks to both of them!)

Ascultati acest fragment de folclor cambodgian autentic:

Khmer Mahori 01 Phoumea Tak Lolok .mp3
Found at bee mp3 search engine

Cum ma astept (in continuare) la reactii prompte, dar si foarte critice, din partea multelor (cele 2) cititoare mentionate si mai sus, cum ca nu asta asteptau domniile-lor de la o sectiune de “Folclor”, le raspund anticipat: am decis ca acest serial sa acopere un interval de opt saptamani – timp in care eu prezint franturi din creatii internationale, iar cititorii (inclusiv doamnele X si Y) au la dispozitie spatiul destinat comentariilor pentru a propune “comori” nationale.

* Incantat de cunostinta (traducere din limba khmera)

This entry was posted on Tuesday, December 8th, 2009 at 00:00 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

3 comments so far

Mihaela
 1 

Nu stiu cata legatura are cu ce ati postat dvs…dar toata ziua am fredonat urmatoarea melodie:

Prin urmare luati de ascultati ca asa poate reusesc sa scap eu de ea….hehe

December 8th, 2009 at 03:07
 2 

Are legatura cu propunerea mea catre cititori (inclusiv doamnele X si Y) de a aduce dovezi ale existentei comorilor nationale.
Multumesc, chiar daca mai sunt mai bine de trei saptamani pana la Sf. Vasile.

December 8th, 2009 at 09:22
Mica
 3 
Câteva ţambale româneşti… nu neapărat cu folclor:

December 8th, 2009 at 21:52