27
Dec

Saptamana Craciunului – Duminica

   Posted by: Dan   in Sarbatori fericite!

«Ce sa daruiesti de Craciun: tie insuti, respect.» ~ Oren Arnold

Săptămâna Crăciunului – DuminicaCea mai veche atestare a sarbatoririi Nasterii pruncului Iisus pe 25 decembrie provine din anul 354 d.Hr. Se spune ca in acea noapte divina s-au deschis cerurile si un Duh Sfant s-a pogorat deasupra noului nascut si acolo, in staulul unde era intuneric, s-a facut lumina. De 1655 de ani incoace, in cea de-a 12-a luna, miliarde de crestini se bucura de mult pretuita sarbatoare, care le aduce in viata lumina si coboara pacea in suflete.

Incepand de luni si pana astazi inclusiv, am dedicat fiecare zi sarbatorii Craciunului; va reamintesc ca aveti la dispozitie sectiunea de comentarii pentru a transmite orice mesaj de sarbatoare.

Duminica: Zia®ul de la 5 va ureaza tuturor un sincer La multi ani! Multumesc pentru contributiile valoroase aduse la articolele din aceasta saptamana speciala.

De la Geneza incoace, ziua a saptea a saptamânii a fost considerata una binecuvântata si sfintita, menita odihnei dupa ce toate lucrurile au fost puse in buna rânduiala de luni pâna sâmbata.
Cu toate acestea, la cafeaua de dimineata ori la siesta de dupa amiaza puteti rasfoi doua – trei ziare proaspete:

Adevarul, 23 decembrie 2009

Radu Beligan: „Moş Crăciun sunt eu!“ – articol semnat de Ana-Maria ONISEI
Sărmăluţe moldoveneşti din piept de gâscă, mici cât buricul degetului, ori cozonaci pufoşi care înfloreau deasupra tăvii, încă o dată cât înălţimea ei. Mama urma cu stricteţe reţeta consacrată de Păstorel Teodoreanu; era o artistă în fabricarea cozonacilor. Sunt în stare să evoc şi acum parfumul lor care a rămas în memoria mea afectivă ca un semn al intrării într-o zonă de pace şi fericire.~ Cititi articolul

@

Cotidianul, 22 decembrie 2009

Neagu Djuvara, despre sărbători din vremuri apuse – articol semnat de Ramona DRAGHICI
Nu ţin minte să-i fi scris lui Moş Crăciun, asta chiar nu ţin minte, dar părinţii noştri ne ziceau: „Spuneţi-mi mie, să-i spun lui Moşul ce daruri vreţi“. Trebuie să vă mărturisesc că destul de repede mi-am dat seama că nu există Moş Crăciun, fiindcă am avut un frate cu trei ani mai mare şi un văr cu cinci ani mai mare şi ei au „deconspirat“ într-un fel. Eu cred că la 7 ani nu mai credeam în Moş Crăciun, poate că la 6, da, dar la 7 nu mai credeam. ~ Cititi articolul

@

Evenimentul Zilei, 24 decembrie 2009

Bichir: Crăciunul de altădată – articol semnat de Florian BICHIR
Când se trezi, în toată casa mirosea ca-n Rai, iar masa era pusă. Din străchini îi făceau cu ochiul cârnaţi, caltaboşi, jumări, sarmale rumene înmuiate în şorici, toate preparate din Ghiţă, tăiat taman zilele trecute, ca să nu slăbească visând la brişcă. Mămăliga încălzea o bucată leneşă de brînză azvârlită din putină, dar peste toate e stăpână mireasma cozonacilor. Deşi îi lăsa gura apa, Petrică l-a aşteptat cuminte pe părintele Macarie, care a binecuvântat masa. Părintele, cruce de voinic, le-a vorbit frumos de pruncul din iesle, de magi şi de blestematul de Irod. ~ Cititi articolul

@

Jurnalul National, 24 decembrie 2009

Despre numele lui Iisus Hristos – articol semnat de Alexandru MIHAILA
Numele Iisus era un nume destul de comun în Palestina sec. I d.Hr. În ebraică el suna Iehoşua sau prescurtat Ieşua, fiind transliterat Iesous în greacă, limbă care nu are sunetul “ş”. Trebuie în acest context să facem o scurtă paranteză. După cum se ştie, în prezent sunt două moduri de pronunţie a limbii greceşti: erasmică (modul vechi de citire, adoptat şi în mediul academic, în special de către filologii clasicişti) şi reuchlinian (modul de citire al grecilor de astăzi, păstrat în spaţiul liturgic şi în mediul teologic). ~ Cititi articolul

@

Ziua, 24 decembrie 2009

Moş Crăciun a plecat din Laponia ca să impartă cadouri copiilor – un articol semnat Z.O.
Moş Crăciun a plecat din Laponia joi după-amiază şi se pregăteşte să lase primele cadouri copiilor din insulele Pacificului de Sud. Confirmarea a venit de la comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), care urmăreşte traseul saniei cu daruri prin toată lumea cu ajutorul sateliţilor şi al camerelor video. ~ Cititi articolul

(Fragmentele au fost preluate din cotidianele mentionate mai sus, cu respectarea prevederilor Comunicatului CRP privind protejarea drepturilor intelectuale.)

This entry was posted on Sunday, December 27th, 2009 at 00:00 and is filed under Sarbatori fericite!. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

11 comments so far

 1 
Sarbatori fericite!
December 27th, 2009 at 07:14
 2 

Multumim la fel.
+ multa bafta in tot ce ti-ai propus pentru acest sfarsit de 2009 si intregul an 2010!

December 27th, 2009 at 07:15
 3 
December 27th, 2009 at 07:19
 4 
😀 Funny 😀
December 27th, 2009 at 07:23
Mica
 5 
La multi ani! Stefanilor, Stefaniilor






December 27th, 2009 at 11:29
 6 
WoW, adevarat festin cu invitati legendari.
Apropo de legende, am si eu un Stefan :D:


December 27th, 2009 at 12:51
 7 

Frumos!

Imi place cum scrii. De fapt imi place si cum comentezi. Nu ma pot decide care-mi place mai mult. Cert e ca-mi place. Iata cate mai descopar eu in zi de Craciun…

December 27th, 2009 at 23:39
 8 

Multumesc pentru aprecieri, dar si pentru link.
Spre deosebire de tine, care scrii literatura –apropo, fragmentele din “Dafina” imi amintesc de stilul Cecilei Bødker– eu cochetez mai curand cu un stil de proza ultrascurta, mai apropiata de schita, moment, ori cum vrei sa-i spui.

December 28th, 2009 at 01:59
 9 

N-ai pentru ce sa-mi multumesti, imi adun in blogroll hrana pentru mine, locurile unde vreau sa ma intorc.

E prima data cand aud de Cecil Bodker, m-ai facut curioasa sa citesc ceva de ea, sa vad ce impresie imi lasa. Ca n-am inteles inca daca e de bine sau de rau ca iti aminteste de stilul ei.

Cat despre proza ultrascurta, iti trebuie o excelenta dozare a textului pe idee, c-o modelare la limita epicului, incat sa derapeze nici in anecdota, nici in poem in proza. Am avut si eu tentative insa mi se potriveste mai mult camesa maxi-nflorat.

December 28th, 2009 at 02:43
 10 

De bine: recomand “Silas And The Runaway Coach”; nu stiu daca a fost tradusa in romana.

December 28th, 2009 at 03:33
 11 

Multumesc pentru urari! Si voua de toate.

December 28th, 2009 at 07:17