7
Feb

Qui prodest?

   Posted by: Dan   in Vox populi

«Admirăm pe sfinţi, nu atât pentru înţelepciunea şi iubirea lor pentru Dumnezeu în necazuri, ci, mai mult, pentru că ei rămân la fel de râvnitori şi după ce furtuna a trecut, lăsând loc liniştii.» ~ Sfântul Ioan Gură de Aur

In mod exceptional astazi, in loc de Revista presei de duminica, va cer parerea intr-o chestiune de o arzatoare actualitate: Trebuia sau nu trebuia? Se cadea ori nu? To be or not to be.
Desi nu suntem in campanie electorala, va invit la vot.
Ca de obicei, comentariile sunt binevenite.

LIGA SCRIITORILOR din România
propune canonizarea lui Mihai Eminescu
ca SFÂNT în Calendarul Ortodox Român.

Nu vreau sa va influentez decizia, pur si simplu citez un fragment dintr-o declaratie foarte recenta a domnului Cristian Tudor Popescu: “Eminescu era foarte conştient de rolul civilizator, de rolul cultural important al religiei, dar nu era un credincios.”
Cititi, comparati, comentati, cumpatati si votati dupa cum va dicteaza constiinta.

E bine sa fie sanctificat Eminescu si la propriu?


View Results

Web Poll from Free Website Polls

This entry was posted on Sunday, February 7th, 2010 at 00:00 and is filed under Vox populi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

19 comments so far

 1 

Nu stiu ce se poate comenta fiindca e de la rubrica “fara comentarii”. Problema nu este pentru mine daca trebuie sanctificat Eminescu, ci daca trebuie internati cei de la Liga Scriitorilor.

February 7th, 2010 at 00:46
 2 

Nu sunt sigur ca trebuie internati; cred ca este, mai curand, vorba despre o incercare de tulburare a apelor pentru a se vorbi despre domniile lor.
Multumesc pentru vot si pentru comentariu.

February 7th, 2010 at 01:03
Mica
 3 

Nu. Pur si simplu nu cred ca locul lui Eminescu e intre sfinti.

February 7th, 2010 at 01:11
 4 

Si [nici] Luna intre stele ?
Multumesc pentru vot si pentru comentariu.

February 7th, 2010 at 01:16
 5 

Să fim serioşi!
Ce-l recomandă ca sfânt? Legătura lui cu Veronica Micle?
După mine, Eminescu a fost un geniu, dar să nu ne pierdem cumpătul. Nemţii nu l-au canonizat pe Goethe şi nici englezii pe Shakespeare. Să-l cultivăm mai bine în conştiinţa naţională prin ceea ce a lăsat în urma lui… Deci, nu!

February 7th, 2010 at 03:32
 6 

Stimabilă Doamnă şi respectata mea amică — asa incepea o scrisoare datata mai 1880 si semnata al DVoastre supus servitor, M. Eminescu. Gasiti aici mai multe scrisori adresate Veronicai.

Cat despre Goethe si Shakespeare, ei saracii au avut ghinion: nu existu, in vremurile respective, nici Das Ligen den Skriitoren si nici The League of Scriitoreişn care sa-i propuna…

February 7th, 2010 at 03:33
Mica
 7 
February 7th, 2010 at 10:22
 8 
Care babe? 😀
February 7th, 2010 at 10:23
 9 

Daca Stefan care era curvar a fost canonizat, il putem face si pe Eminescu sfant.

February 7th, 2010 at 11:25
 10 

Situatia este intr-atat de confuza, incat imi aminteste de o (hai sa o numim) perla scapata relativ recent: “Singura greşeală care trebuie să nu o faci niciodată este să nu faci niciodată o greşeală de două ori.”

February 7th, 2010 at 11:33
 11 
de acord cu marin!
February 7th, 2010 at 12:05
 12 
Se pare ca parerile majoritatii converg cam in aceeasi directie.
February 7th, 2010 at 12:33
 13 

Deşi Biserica Ortodoxă recunoaşte deschis că, în ortodoxism, criteriile de canonizare sunt mai laxe decât cele din catolicism, ele totuşi există şi nu pot fi ignorate. Citez din “Canonizarea sfinţilor în Biserica Ortodoxă”:

“De-a lungul timpului, autoritatea bisericeasca a fixat cateva criterii dupa care cineva putea fi trecut in sinaxarul ei: moartea martirica, mucenicia, adica suferinta pentru Hristos, sfarsirea prin moarte pentru credinta. Aceasta a fost socotita si a ramas semnul si dovada de netagaduit, cea mai sigura a sfinteniei.

Alt semn al sfinteniei a fost marturisirea neinfricata a dreptei credinte in fata oricarei amenintari, indiferent daca aceasta atragea moartea sau exilul, inchisoarea sau alte suplicii suportate cu barbatie eroica.

Al treilea semn al sfinteniei a fost dintotdeauna viata sfanta, viata fara prihana, insotita de faptele milei trupesti si ale milei sufletesti, cea mai inalta traire morala si religioasa.

Pentru viata traita in acest chip, Dumnezeu preaslaveste cu daruri sau puteri suprafiresti, cu darul facerii de minuni din aceasta viata sau dupa moarte, savarsirea minunilor fiind socotita ca al patrulea semn al sfinteniei.

Al cincilea semn al sfinteniei a fost socotit lupta pentru apararea dreptei credinte, care trebuie sa fie facuta cu toate puterile pentru triumful Ortodoxiei. Astfel, cei care lupta pentru Biserica lupta pentru Hristos, iar prin credinta lor lucratoare ei conserva Adevarul mantuitor, devenind binefacatori ai Bisericii.”

Acum să ne gândim la Eminescu: unde a studiat, CE a studiat, CE şi ÎN CE a crezut sau nu, ce viaţă a avut şi cât de curată a fost ea. E nevoie să continui ?

February 7th, 2010 at 16:24
 14 

WoW, ce raspuns documentat!
Apropo de intrebarea din finalul comentariului, sa intelegem ca aceste 255 de cuvinte de mai sus se pot “traduce” prin laconicul «Nu»?

February 7th, 2010 at 16:33
Solomon
 15 

Nu ajunge o greşeală cu Ştefan cel mare, mai trebuie una? D-l Marin are dreptate: Trebuie internaţi toţi tembelii ăia! Ne putem aştepta ca într-o zi să apară ideea canonizării lui Stalin, Ceauşescu şi alţii.

February 7th, 2010 at 17:54
 16 

Multumesc pentru vot si comentariu.
Tot dintr-o greseala a fost descoperita si America. Istoria se repeta — zicea nemuritorul Ion Luca.

February 7th, 2010 at 18:03
Mihaela
 17 

De ce l-am asocia pe Eminescu cu urmatoarele imagini????
http://www.tashy.ro/manelism-la-gura-humorului-preotii-sfintesc-partia-din-telescaun/

Votez un NU categoric!
February 9th, 2010 at 12:18
 18 

Multumesc pentru vot si comentariu.
Se pare ca majoritatea zdrobitoare a cititorilor nostri voteaza pentru… contra. 🙂

February 9th, 2010 at 23:03
maria
 19 

Domnilor ziaristi, daca tot doriti sa va pigmentati articolele cu citate latinesti, mai puneti mana pe o carte de latina… caci altfel, CUI prodest?

February 28th, 2010 at 20:09