2
Mar

Nevasta sau curtezana?

   Posted by: Dan   in Elele femeilelele

Elele femeilelele (I)Va reamintesc intentia mea de a publica, timp de 13 săptămâni, un “serial-fluviu-total” dedicat FEMEII, această bijuterie atât de dragă nouă, tuturor. Dupa un foarte scurt prolog in care v-am povestit despre un holtei tomnatic, pe care il chema Djumbe sau Bongo, nu-mi amintesc exact, care a reusit in cinci ani de studiu intens sa invete doar doua cuvinte in limba romana: Elele, femeilelele! — si acelea pronuntate cu un puternic accent swahili, va invit sa cititi si sa comentati Episodul I:

Pare incredibil, dar feminismul si lupta pentru emanciparea femeii nu sunt inevitabil notiuni moderne; ele au radacini foarte adanci in istorie, inca din antichitate: Spre deosebire de greci, unde femeilor nu li se permitea sa se arate atata timp cat barbatul avea oaspeti, la romani femeia era gazda, iar egiptenii mergeau la toate petrecerile numai impreuna cu sotiile lor.
Revenind la Grecia antica, se spune despre curtezane (atentie, curtezane, nu prostituate!) ca aveau o mare cautare: bune interlocutoare, cu un nivel satisfacator de cultura si posedand diferite talente. In cadrul banchetelor, evenimente la care se adunau exclusiv barbati pentru a manca, a bea si a discuta, curtezanele reprezentau un “ingredient” indispensabil. Ele erau angajate si platite pe masura talentului lor si nu (neaparat) a aspectului fizic.

This entry was posted on Tuesday, March 2nd, 2010 at 00:00 and is filed under Elele femeilelele. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

7 comments so far

Mica
 1 
March 2nd, 2010 at 11:21
 2 
Multumesc pentru contributie.

March 2nd, 2010 at 11:23
 3 

Aduceau destul de bine cu gheişele, doar că, după câte ştiu, prestau şi servicii… carnale dacă era cazul.

March 3rd, 2010 at 00:25
 4 
If.
March 3rd, 2010 at 00:33
Solomon
 5 

Prinţesa Alice către fiica sa Cecile, înainte de a se căsători:
“Fiecare femeie trebuie să-şi conducă şi să-şi supravegheze căsnicia, aşa cum s-ar controla într-o profesie – dacă ar avea una; aşa că, atunci când o fată se căsătoreşte cu un băiat decent, ea este cea care îşi creează propria fericire, cu propria sa judecată şi cu autocontrol. Nici o căsnicie clădită în acest spirit, chiar dacă partenerii sunt cei mai diferiţi oameni de pe pământ, nu ar trebui să se destrame vreodată. Cu puţină răbdare în primii ani, îţi vei asigura o dragoste fericită şi trainică, precum şi o prietenie pe viaţă, care, spre deosebire de alte prietenii, va fi tot timpul la fel de proaspătă ca la început.”

March 3rd, 2010 at 00:34
 6 
Who the… Battenberg? …is Alice?
March 3rd, 2010 at 00:43
Mica
 7 
O succinta trecere in revista a unor personaje celebre care, prin frumusetea, inteligenta ori ambitia de care au dat dovada, au contribuit la schimbarea si scrierea istoriei:

Mari curtezane ale Istoriei
( Clic pe imagine; aveti nevoie de Microsoft Power Point pentru a viziona prezentarea )
March 3rd, 2010 at 03:16