18
Mar

Limba noastra-i o comoara

   Posted by: Dan   in Anatomia cuvintelor, Reluare

“Limba noastra-i numai cantec, // Doina dorurilor noastre, //
Roi de fulgere, ce spintec // Nouri negri, zari albastre.” ~ Alexei Mateevici

Anatomia cuvintelor: pietonizare

Am crezut – pentru scurt timp – ca am descoperit gaura macaroanei… Ca voi importa un nou cuvant in limba romana: pietonizare! Aiurea, s-au grabit altii sa o faca; citez din “Dilema veche”, un numar aparut in iulie 2005: «Dar orice zonă pietonală trebuie să aibă în proximitate nişte artere care “s-o alimenteze”, să aibă parcări, drumuri de acces etc. Procesul de “pietonizare”, peste tot în lume, durează cîţiva ani, pentru că trebuie asimilat în cultura oraşului şi în comportamentul cetăţenilor.»
©2009~D.C. (Clic pe foto pentru a vedea imaginea la dimensiunea maxima)

This entry was posted on Thursday, March 18th, 2010 at 00:00 and is filed under Anatomia cuvintelor, Reluare. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

6 comments so far

Mica
 1 

Ce zici de biciclizare? 😉 Nu l-am descoperit eu, dar zic ca rimeaza cu pietonizare:

“Romanii sunt car-addicts. Nivelul de utilizare a automobilului ca mijloc de transport in oras este mai mare in Romania decat in restul Europei, ceea ce face dificil marsul spre o cultura de biciclizare si pietonizare.”

March 18th, 2010 at 10:04
 2 

Da, n-ai gasit alta rima.

Daca bicicletele ar avea tractiune 4×4, o acceleratie de vreo 6,5 secunde la 100 km/h si ar fi dotate cu un propulsor cu 12 cilindri bi-turbo, poate cultura biciclizarii ar avea mai mult succes.

March 18th, 2010 at 10:13
Solomon
 3 

Urmăriţi televiziunile şi posturile de radio şi veţi auzi multe “personalităţi” şi VIP-uri care contribuie din plin la “îmbogăţirea” limbii române cu cele mai năstruşnice derivate din vocabularul limbii. Poate că cineva va avea timpul şi răbdarea să întocmească o colecţie de asemenea “perle” cu menţionarea numelor autorilor lor.

March 18th, 2010 at 15:53
 4 

Asa, pe nepregatite, pot sa recomand doua dintre cartile (pe aceasta tema) care mi-au placut mie, ambele scrise de acelasi autor, Radu Paraschivescu:

Fie-ne tranzitia usoara
Asa cum copiii spun lucruri trasnite, adultii – indeosebi cei deveniti persoane publice – scot pe gura perle. Citindu-le, pana si ursuzii vehementi isi vor ingadui concesia rasului. Cartea de fata e o antologie de umor involuntar, insa are la final un capitol rezervat vorbelor de duh autentice. Cititi-o si veti vedea cum vorbesc si cum gandesc (sau nu) celebritatile tranzitiei, de la Ion Iliescu la Costi Ionita, de la Madalin Voicu la Dumitru Dragomir si de la Viorel Hrebenciuc la Oana Zavoranu.

si

Mi-e rau la cap, ma doare mintea
Rar trece o zi fara sa auzi o vedeta a tranzitiei rostind o gogomanie. Vorbitorii arenei nationale se pronunta indiferent de tema, anotimp sau stare de spirit. Unii emit ineptii cu degetul la tampla, altii filozofeaza tanjind dupa admiratia celor din jur. Unii sunt pretiosi, altii incruntati. Unii stalcesc cuvinte, altii idei. Din muzica si din televiziune, din fotbal si din politica, din sanatate si din literatura, din sfera afacerilor si a relatiilor de cuplu, Radu Paraschivescu a strans o recolta perfect comparabila cu aceea din Fie-ne tranzitia usoara.

March 18th, 2010 at 23:31
 5 

Haideţi, măi, că “pietonizare” nu sună totuşi ca “agramaticalismele” lui Costi Ioniţă! 🙂

March 18th, 2010 at 23:51
 6 

N-o suna aşa cum zici, dar mie tot barbarism imi pare a fi.

March 20th, 2010 at 17:44