5
Jan

Pasodoble

   Posted by: Dan   in Athenaeum, Scoala de la 5

«Oye mi cantar. // Para ti lo eché a volar.» ~ España cañí, un pasodoble de Pascual Marquina Narro

Pas de deuxCalatorie muzicala: ChinaGreciaPeruScotiaCambodgiaSerbiaBraziliaSpania

La cererea unui numar mare de cititoare, vreo 2, v. aici presiunile exercitate, am inceput pe 10 noiembrie un serial dedicat folclorului muzical; conceput initial in opt episoade (unul european-unul extraeuropean-iarasi european-iarasi extraeuropean-din nou european-si asa mai departe), astazi urma sa va ofer episodul 8/8 (ultimul). Avand in vedere succesul pe care l-a avut acest mini-serial la un numar mare de cititoare, tot vreo doua, am decis sa-l suplimentez cu inca 5 episoade. Vom continua plimbarea noastra muzicala pana pe 9 februarie inclusiv. Dupa aceea voi consulta Vox populi. Foto: ©2008~M.C. (Clic pentru imagine marita)

Dupa atata poliloghie, sa ne intoarcem la oile noastre (de fapt la taurii nostri). Ajunsi in Spania cu calatoria muzicala, nu ne vom repezi, precum turistii neinitiati, asupra primelor acorduri de Flamenco ori de Guitarra Clásica Española intalnite in cale. Va ofer ceva mult mai subtil, oarecum controversat, dar si mult mai spectaculos (dupa umila mea parere, cel putin): Pasodoble. Ascultati o mostra pentru edificare.

Fragmentul de mai jos este inregistrat “live” la un spectacol de corida:

Casa Musica – España Cani .mp3
Found at bee mp3 search engine

Cum ma astept (in continuare) la reactii prompte, dar si foarte critice, din partea cititoarelor mentionate si mai sus, cum ca nu asta asteptau domniile-lor de la o sectiune de “Folclor”, le raspund anticipat: am decis ca in tot acest serial eu prezint franturi din creatii internationale, iar cititorii (inclusiv doamnele) au la dispozitie spatiul destinat comentariilor pentru a propune “comori” nationale. In plus, de aceasta data le invit sa-si prezinte si preferintele de muzica spaniola.

This entry was posted on Tuesday, January 5th, 2010 at 00:00 and is filed under Athenaeum, Scoala de la 5. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

12 comments so far

 1 
Post scriptum:
O excelenta ilustrare a celor scrise mai sus

January 5th, 2010 at 20:02
Mica
 2 

Chiar daca de obicei vin cu replici din folclorul romanesc, de data asta am sa ma dezmint si-am sa postez cateva link-uri cu muzica spaniola (Prietenii stiu de ce!) fara sa am pretentia ca e, musai, reprezentativa, ci doar ca-mi gadila mie in mod placut urechile. Poate nu doar mie:

January 5th, 2010 at 20:12
Mihaela
 3 

Mi-am adus aminte de un cantec foarte frumos. Si pentru ca suntem departe de tara noastra…dati-mi voie sa-l postez chiar daca a trecut Craciunul si chiar daca il canta un cubanez! 😀

January 5th, 2010 at 20:29
Mihaela
 4 
Si melodia mea favorita:

January 5th, 2010 at 20:55
Mica
 5 

Si pentru ca maine, 6 ianuarie, la noi e Boboteza (n-am uitat!), iar Spania serbeaza “Los Reyes Magos”, ilustrez acest eveniment iberic cu un clip:

January 5th, 2010 at 20:58
Mihai-Catalin
 6 

Jesús !
Prima oara cand am auzit melodia asta aveam vreo 10 ani, cam pe cand ma apucam de dans. Dealtfel am si dansat pe ea la ceva concursuri, iar la antrenamente aproape exclusiv pe ea. Acum am cazut in butoiu’ cu melancolie :).

January 5th, 2010 at 21:01
Mica
 7 

Absolut aleatoriu am ales cateva videoclipuri in care sunt surprinse obiceiuri si muzica traditionale din diverse provincii (sau comunitati) ale Spaniei.

País Vasco (Ţara Bascilor):

Aragon:

Cataluña:

Castillia – La Mancha:

Extremadura:

Galicia:

Asturias:

Cantabria:

Andalucia:

Comunidad Valenciana:

January 6th, 2010 at 00:45
 8 

Ia uite că nu-mi vine în minte decât La Cumparsita! Şi “spanioloaica” Amalia Rodriguez.

January 6th, 2010 at 00:53
 9 
O La Cumparsita cu Giselle Anne si Gustavo Naveira:

Si un fado al “spanioloaicei portugheze” Amalia:

January 6th, 2010 at 01:41
 10 

Va multumesc tuturor pentru mesaje si mai ales pentru contributii. Ati completat intr-un mod cat se poate de fericit scurtul nostru popas spaniol. Va astept in continuare, in urmatoarele 5 saptamani, pe alte (interesante) meridiane muzicale.

January 6th, 2010 at 02:06
 11 

Vom veni, n-avea grijă!
Cred că sunt în asentimentul celorlalte două din bogatul tău grup de admiratoare spunându-ţi: Mulţumim! 🙂

January 7th, 2010 at 00:07
 12 
Welcome, anytime!
Poarta Zia®ului e deschisa 24/7. 🙂
January 7th, 2010 at 01:16